Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
14.10.2016 / Landsbygdens Folk
EU-länder kritiserade förslag till förenkling
Medlemsländernas ministrar vidhöll sin åsikt under måndagens möte. De ville inte acceptera ytterligare inskränkningar för produktionen. Förbudet kan medföra stora problem för odlarna.
Phil Hogan var inte beredd att kompromissa. Kommissionens ståndpunkt är att fokusområden inte får besprutas. Användningen av växtskyddsmedel skulle urholka den avsedda miljöaspekten i samband med förgröningen.
Medlemsländernas kritik mot planerna på en nio månader lång träda vann däremot gehör hos kommissionen. Hogan gick med på att förkorta trädan till sex månader, såsom tidigare. Dessutom förkortades tiden för vall i huvudgröda från tio till åtta veckor.
En positiv nyhet är att medlemsländerna får förlängd tid. De kontroversiella förändringarna kan vänta till 2018, ifall länderna inte vill starta tidigare. Under tiden kan regeringarna kanske diskutera sig fram till en kompromiss.

Ingår i översynen av EU:s budgetram
EU-kommissionen vill förenkla den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) genom den så kallade Omnibusförordningen. Förslagen ska minska byråkratin för både jordbrukare och nationella myndigheter.
Omnibusförordningen är en del av kommissionens översyn av EU:s fleråriga budgetram. Förordningen syftar till enklare procedurer och mer flexibilitet i budgeten, bland annat inom den gemensamma jordbrukspolitiken.
Under det senaste året har fyra förenklingar av CAP redan gått igenom. I september presenterade Hogan nya förslag. Bland annat ska regleringen för lån och andra finansiella instrument underlättas, främst för unga jordbrukare.
Dessutom ska medlemsländer få större frihet att definiera begreppet "aktiva jordbrukare". Ett förslag till enklare regler för inkomststabilisering ingår också i paketet. Ministerrådet och EU-parlamentet måste ge sitt samtycke.
Efter ministermötet uttryckte Hogan sin tillfredsställelse över EU-producenternas goda respons på reduktionsstödet för mjölk. Uppslutningen blev betydligt större än väntat. Pengarna tog nästan helt tog slut redan i den första omgången.
Enligt Hogan är kommissionen övertygad om att programmet ska bidra till ett högre mjölkpris i EU. Han betonade betydelsen av att alla mjölkproducerande medlemsländer deltar i den gemensamma aktionen.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab