Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
7.10.2016 / Landsbygdens Folk
Försiktig optimism på KoneAgria – eller?
Investeringar i markstrukturen ser ut att röna ett särskilt intresse. Så inleddes också seminarierna på utställningen i går med ny information om jordmånen.

Inkomster utanför gården avgör
Bland de första besökarna återfanns Johan Åkerlund, Kurt Åkerlund, Rickard Backman, Kaj Levonius, Tommy Åberg och Christer Hedberg som kommit från Kyrkslätt kvällen före.
– Vi skulle vara pigga på att investera. Litet marginal att satsa finns ännu, säger Johan Åkerlund.
Han anser dock varken att det är ett resultat av krispaket eller högre producentpriser.
– Det beror säkert mest på de inkomster man får av verksamhet utanför gården och det har ju de flesta i dagens läge, säger han.
Det gäller också gruppen från Kyrkslätt.

Trestjärnigt från Elho
En av de nyheter som premiärvisas som trestjärning nyhet på KoneAgria är Elhos nya slåtterkross Arrow NM 3200 SideFlow med skruvtransportör. – Den är framtagen som en halvfjäril. Det är många som frågat efter en lättare slåtterkross så att de inte behöver skaffa större traktor, förklarar konstruktör Bengt Nylund. Det är en maskin som hastigt får ihop sex meter till en sträng. Beroende på körsätt kan man få ihop två strängar inom 4 meters avstånd, vilket gör att man med en relativt smal strängläggare kan lägga ihop de här två strängarna. Det blir alltså 12 meter ihop till en sträng.

Elho
Elhos nya slåtterkross är trestjärnig nyhet på KoneAgria.

En annan fördel är att när man kör med en buren maskin på sidan med skruvtransportör får man gräsmassan längre bort från dikeskanten och då har man lättare att komma efter med ett tungt fordon och plocka upp strängen utan att ha hjulen i diket.
Maskinen är utrustad med Elhos patenterade hydrobalansavfjädring som gör att det blir en mycket låg friktion mot marken. Det sparar bränslekostnader för användaren, och det sliter inte lika mycket på maskinen.
Slåtterkrossen är också försedd med hydroaktiv påkörningsskydd, vilket betyder att ifall man kör mot ett hinder åker maskinen bakåt och lyfts upp över hindret med hydraulisk kraft. Efter det återgår maskinen automatiskt till normalt slåtterläge. Förhandspriset är 22.705 utan moms. Elho finns på avdelning D100.

Lantbrukets datacentral är nu Mtech
I anslutning till KoneAgria blev det också offentligt att Lantbrukets datacentral ändrar namn till Mtech Digital Solutions. I daglig tal är namnet Mtech.
Avsikten med det nya namnet är att det ska berätta om datacentralens verksamhet i de nordiska länderna, de digitala tjänsterna och även om centralens historia.
Datacentralen har utvidgat sin verksamhet under de senaste åren till Sverige, Norge och Danmark.
Den tekniska utvecklingen har tagit fart i och med digitaliseringen inom matproduktionen.
Nämnas kan att datacentralen också offentliggör sin historik i dag fredag på KoneAgria.

Mässan pågår ännu i dag fredag till klockan 17 och i morgon lördag fram till klockan 16. Nästa år hålls KoneAgria i Tammerfors.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab