Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
7.10.2016 / Landsbygdens Folk
Oro över de låga producentpriserna på svin och nöt
Också SLC kommer att producera informationsmaterial om upphandlingskriterierna för kommunala upphandlare och beslutsfattare.
Dessutom är medlemmarna i slaktdjursutskottet glada över att det ser ut att gå framåt med kravet på bättre ursprungsmärkning för förädlade kött- och mjölkprodukter.
- Finland har bett om undantagslov från EU och lovet kommer att beviljas. De nya kriterierna torde träda i kraft kring årsskiftet, säger Långgård.

Beredningen av djurskyddslagen bekymrar
Oro väcker däremot den senaste utvecklingen då det gäller beredningen av djurskyddslagen.
- Vi var ju och uppvaktade kanslichefen Jaana Husu-Kallio i augusti i fjol och hon lät oss då förstå att vi inte behöver vara oroliga. Men nu går det rykten om att en liten tjänstemannagrupp på ministeriet bereder ärendet bakom lyckta dörrar och vi lär kunna vänta oss skärpningar både på nöt- och grissidan.
Långgård anser att det är illa att man inom en liten tjänstemannagrupp bereder ärendet utan insyn av producenterna.
- Det här gör oss nog sömnlösa. Om skärpningarna skulle bli verklighet betyder det i slutändan att vi flyttar bort arbetsplatser från Finland till andra länder och att vår konkurrenskraft som redan nu är dålig försämras.
Långgård berättar att vissa skärpningar redan införts.
- Ska djurskyddet skärpas bör det göras på EU-nivå så att det inte inverkar hämmande på vår konkurrenskraft. Vi tycker inte heller om att beredningen görs litet i smyg.
Långgård betonar att producenterna inte har råd med någon dålig kompromiss i det här ärendet.
- Vi har ju hela tiden lutat oss tillbaka mot regeringsprogrammets skrivning om att ny lagstiftning som föranleder extra kostnader inte ska införas.

Snabba prisökningar behövs
I slaktdjursutskottet är man också mycket bekymrad över producentpriserna både på svin- och nötkött som fortfarande ligger på en väldigt låg nivå.
- Lönsamheten är väldigt trängd på gårdarna och på svinsidan har vi EU:s lägsta producentpris. Till och med Estland har en högre prisnivå trots att de har svinpest. På nöt har vi också priser i den lägre klassen och vi får överhuvudtaget inte betalt för den kvalitet vi producerar och mot bakgrund av de kostnader vi har, understryker Långgård.
Slaktdjursutskottet kräver därför snabba tag med prishöjningar både på nöt och svin.
- Och det räcker inte med någon cent utan vi behöver redan på kort sikt 10 cent till för både svin och nöt och i framtiden ännu mer. Läget är akut på gårdarna, säger Långgård.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab