Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
7.10.2016 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen utreder lag mot ojusta affärsmetoder
Enligt Hogan förbereder kommissionen nya åtgärder, men vill först invänta nya slutsatser från arbetsgruppen Agricultural Market Task Force. I arbetet deltar tolv experter som är specialiserade på frågor om jordbruksmarknaden.
Gruppen inledde sitt arbete i januari och har hittills haft sju möten. Syftet är att förse kommissionen med information och råd inför nya beslut som väntas påverka marknaderna.
Gruppen arbetar inte enbart med livsmedelskedjan. Experterna dryftar bland annat marknadsvolatilitet och riskhantering, men jordbrukarnas position i kedjan hör till tyngdpunkterna. En slutlig rapport från gruppen är att vänta i oktober.
EU-kommissionens beredskap att utveckla lagstadgade åtgärder får erkännande av producenternas organisationer Copa och Cogeca, som hoppas på snabba ryck. Frågan har redan förhalats alltför länge.
EU behöver gemensamma regler, understryker Joe Healy som drar Copa-Cogecas arbetsgrupp för livsmedelskedjan. Frivilliga initiativ är fullkomligt otillräckliga för att stävja otillbörliga affärsmetoder, inskärper han.

Det går inte utan sanktioner
Det pris som jordbrukarna får täcker sällan ens produktionskostnaderna. Handeln måste förbjudas att locka kunder med varor som är billigare än inköpspriset. En oberoende instans ska se till att regelvidrigt beteende sanktioneras, fordrar Healy.
I Storbritannien har läget förbättrats tack vare ingripanden genom den lagstadgade matombudsmannen GCA. Företag som bryter mot lagen måste betala höga böter till ett belopp som motsvarar en procent av omsättningen.
Ett av de vanligaste problemen är räkningar som inte betalas inom utsatt tid. I Spanien infördes nyligen ett system som uppenbarligen fungerar bra. Den spanska modellen skulle lämpa sig bra som förebild för EU, anser Healy.
Det är nödvändigt att införa skriftliga avtal mellan producenter, den förädlande industrin och handeln. Avtalen ska formuleras så att de säkert håller och garanterar producenten en rättvis ersättning som betalas ut inom avtalad tid.
Healey påpekar att handelskedjorna blir allt starkare och arbetar gränsöverskridande i hela Europa. Därför är det viktigare än någonsin att införa ett enhetligt system som gäller i hela EU. Nationella regler är otillräckliga.

Aldi och Lidl kör hårt i England
Behovet av rättvisare regler diskuterades nyligen också i EU-parlamentet under medverkan av den brittiska matombudsmannen Christine Taicon och NFU-ordföranden Raymond Meurig.
Meurig anser att brittiska GCA är en mycket bra modell som EU borde utveckla vidare. Enligt Meurig är det uppmuntrande att det slovakiska ordförandeskapet har tagit upp orättvisa affärsmetoder som ett viktigt tema under hösten.
Saken brådskar. De aggressiva tyska kedjorna håller på att erövra terräng. I Storbritannien har ett blodigt priskrig utbrutit inom handeln, med påföljden att 162 företag inom livsmedelsbranschen gick i konkurs förra året.
Tyska Aldi och Lidl kapar ständigt nya marknadsandelar med sina lågpriskoncept. Enbart i år kommer Aldi att öppna 80 nya butiker i Storbritannien. Lidl planerar 280 butiker i området inom Londons ringväg.
De båda kedjornas försäljning ökar blixtsnabbt. Under det senaste kvartalet utvidgade brittiska Lidl sin försäljning med 13,8 procent och Aldi med 11,5 procent. Samtidigt skrev de inhemska kedjorna förluster.
Tescos försäljning sjönk med 1,3 procent, Morrisons noterade ett minus med 2,4 procent, Sainsbury´s backade med 1,4 procent och Asdas försäljning minskade med hela 5,9 procent.
Tyskarna kör en stenhård strategi med låga priser och små butiker. Det begränsade produkturvalet ger Aldi och Lidl möjlighet att pressa kostnaderna till smärtgränsen utan att tära på lönsamheten. Då sjunker givetvis också ersättningarna till leverantörerna.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab