Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
7.10.2016 / Landsbygdens Folk
Global bondeordförande försnillade biståndspengar
Pengarna var avsedda som hjälp för lokala bönder. Givargruppen består av Sverige och Finland, som sedan flera år tillbaka betalar stöd till ZNFU. Målet är att bygga upp en stark gemensam jordbruksorgansation som ska stöda småbönder.

Häktades efter revision
I projektet ingår bland annat mikrokrediter som ska hjälpa de lokala bönderna att öka sin produktion och marknadsföra sina varor. ZNFU är i dag Zambias största medlemsorganisation med drygt 78.000 bönder.
Enligt den svenska biståndsorganisationen Sida inleddes en revision hösten 2015, där brister i organisationens redovisning upptäcktes. Samtidigt fick Finlands ambassad ett anonymt tips om att ZNFU hade använt biståndsmedel för främmande ändamål.
Misstankarna ledde till att givargruppen gav en lokal revisionsbyrå i uppdrag att göra en särskild granskning av organisationen. Granskningen stärkte misstankarna att ZNFU hade använt biståndsmedel på ett felaktigt sätt.
Alla betalningar till organisationen frystes. Givarna krävde att verksamheten skulle begränsas till ett minimum. Den internationella revisionsbyrån KPMG fick därefter i uppdrag att göra en fördjupad revision.
KPMGs revision är nu klar och bekräftar de tidigare misstankarna att biståndsmedel har gått till fel ändamål. Ärendet utreds också av den zambiska myndigheten Drug Enforcement Commission, DEC, som bland annat granskar brott med tvättade pengar.
Som ett resultat av granskningen häktades Nguleka och Ndambo som misstänkta för bedrägeri, förskingring och stöld. Den zambiska organisationen för bekämpning av fattigdom CSPR har välkomnat gripandet, som kan få långtgående konsekvenser.
Enligt CSPR-koordineraren Maxson Nkhoma måste ZNFU stå till svars inför givarna, men också inför jordbruksbefolkningen i Zambia. Korruptionshärvan har förorsakat mycket mänskligt lidande.
CSPR kräver att hela styrelsen för ZNFU måste avgå. Det är beklagligt och djupt tragiskt att pengar som borde stöda de lokala småbrukarnas ekonomiska utvecklingsmöjligheter i stället landar i några få fickor, säger Nkhoma till Lusaka Times.
Det handlar om omkring 15 miljoner euro, som har delats mellan Sverige och Finland. Enligt svenska Sida kommer givarna att kräva pengar tillbaka. Den exakta summan ska fastställas senare.
ZNFU har förekommit i en tidigare korruptionsutredning för tre år sedan. Då skedde bedrägerierna lokalt inom organisationen. Utredningen visade att fem personer var inblandade. Två av dem anhölls för stöld och fallet behandlades i domstol samma år.

Nyazeeländare leder WFO tillsvidare
Nguleka var ZNFU:s första kvinnliga ordförande. Hon har studerat veterinärmedicin och har enligt egen utsago intresserat sig för frågor som rör lokala småbrukare och livsmedelsproducenter, kvinnor och unga jordbrukare.
Nu måste Nguleka dra konsekvenserna. Hon har avgått som ordförande för ZNFU och den globala bondeorganisationen WFO. Nguleka har varit WFO-ordförande sedan oktober 2014, då britten Peter Kendall avgick från posten.
Nyazeeländaren William Rolleston har utnämnts till tillförordnad ordförande för WFO. Han är sedan tidigare medlem av presidiet och kommer att leda organisationen fram till nästa generalförsamling, som arrangeras nästa år i Helsingfors.
WFO för jordbrukets talan i internationella sammanhang, exempelvis i viktiga FN-organ. WFO grundades år 2011 för att ersätta den globala federationen IFAP, som oväntat gick i konkurs i november 2010.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab