Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
30.9.2016 / Landsbygdens Folk
Caruna avverkar runt kraftledningar och elstationer
Han betonar att man kommer att bemöda sig om att få kontakt med alla markägare och att det också borde ligga i markägarnas eget intresse att svara på brevet.
- Svarsprocenten brukar vara ganska hög, men det finns alltid de som inte svarar av olika orsaker. Dem försöker vi kontakta en gång till.

Flera års projekt
Hittills har man koncentrerat sig på linjerensningarna, men nu börjar man alltså för första gången avverka också runt elstationerna.
- Alla träd som fälls runt elstationerna samlas dock upp och ingenting lämnas åt markägarna att ta hand om, även om avverkningsmängderna understiger 5 kubikmeter, förklarar Hyytiäinen.
SLC:s skogsexpert Stefan Borgman och SLC Nylands verksamhetsledare Bjarne Westerlund påminner markägarna om att det lönar sig att vara aktiv, svara på brevet och meddela om önskemål och eventuella problem till Caruna så fort som möjligt.
Borgman påpekar också att om man har egna planer på avverkningar i närheten så lönar det sig att kontakta skogsreviret eller den lokala skogsvårdsföreningen för att kombinera dessa projekt.
Arto Hyytiäinen konstaterar att man på Caruna strävar efter ett gott samarbete med markägarna, men han medger att det förekommer problem ibland.
- Så är det alltid när man har att göra med mänskor. Vi försöker lyssna och vara tillmötesgående så långt det bara är möjligt.

Hästar skrämdes i sken på Skåldö
Henry Brunström på gården Nabben på Skåldö i Raseborg var dock i somras med om en obehaglig händelse då Carunas underleverantörer utförde linjeavverkningar på hans marker.
- Tidningen Västra Nyland hade på sensommaren en liten notis om att Caruna kommer att låta utföra linjerensningar i Raseborg, bland annat på Torsö. Men Skåldö omnämndes inte i notisen och vi visste ingenting om att skogsröjningar påbörjats då jag en dag kom körande på traktorn och såg vår hästflock på 22 hästar i fullt sken. Sedan hörde jag ylanden från röjsågar och när jag åkte och tittade såg jag att de röjt rakt igenom hästarnas bete, i en skogsdunge där hästarna brukar sova. När jag sedan hittade hästarna var där en som blödde ymnigt från benet ur ett stort, gapande sår.
Det var bara att lämna allt jobb på gården, lasta in hästen i bilen och åka till veterinären i Helsingfors. Hästen blev röntgad och undersökt och första beskedet var att det ser illa ut, men följande dag fick hästen ändå komma hem. Sedan följde en månad av intensiv sårvård hemma i stallet.

Skog
När röjningsarbetena var slutförda lämnades träden huller om buller.

Också flera andra hästar hade mindre sår och skador på benen och en del hade tappat sina skor - allt på grund av att de blivit så rädda för motorsågarna att de skenat i väg i vild panik.
- Hästen är ett flyktdjur. Blir den rädd så springer den, och den springer hårt och är därför mycket skadebenägen. Därför var det så tokigt att vi inte var informerade om röjningsarbetena. Hade vi vetat om dem hade vi ju kunnat locka bort hästarna från det ställe där arbetet skulle ske, konstaterar paret Brunström och säger att det var en otrolig tur att hästarna inte fick sönder staketet, för då hade det kunnat gå riktigt illa.

Beklagligt missöde
Gällande fallet på Skåldö där markägarna inte fått meddelande om avverkningarna och när de skulles ske, vilket ledde till olyckan med de skenande hästarna, kommenterar Hyytiäinen med att Caruna beklagar det skedda.
- Vi kommer att kontakta markägaren, som också uppmanas göra en skadeanmälan till företaget. Vi hade tyvärr inte fått kännedom om fallet och det är tråkigt att informationen om avverkningarna, som denna gång handlade om rensning av undervegetation kring en mindre 20kV linje, inte sköttes korrekt. Arbetena utfördes av vår underleverantör Relacom Oy, som också ansvarade för att sköta informationen till markägarna, säger Hyytiäinen.
Information som gäller mindre rensningar skickar Caruna dock inte ut direkt till berörda markägare utan informationen sköts via allmänna meddelanden, i det aktuella fallet som en notis i tidningen Västra Nyland.
På strandängen på andra sidan landsvägen där linjeröjningen hos Brunström ägt rum, ligger högar av träd och kvistar huller om buller precis där de fällts.
- Det handlar nog om mellan 50 och 100 kubikmeter virke och inte endast små träd. Konstigt var det nog att de började avverka sådana här mängder utan att meddela något oss oss, speciellt då de rörde sig mitt bland djuren, säger Brunström som uppskattar att det kommer att ta honom och sonen en vecka att städa upp allting.
Hyytiäinen preciserar att då det gäller rensningar av undervegetation så är det på markägarens ansvar att sköta efterarbetet.
- Men vi förstår förstås att det orsakar extra jobb för markägarna ifall man vill städa upp efter de här avverkningarna.

TEXT & FOTO
Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab