Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
23.9.2016 / Landsbygdens Folk
SLC kräver bättre ursprungsmärkning för spannmål
- Obligatorisk ursprungsmärkning av livsmedel tillverkade av spannmål vore helt i linje med det arbete som jord- och skogsbruksministeriet redan inlett för att förbättra ursprungsmärkningen av kött och mjölk, vilket SLC understöder till fullo. Även ursprungsmärkning av mat i restauranger och offentliga bespisningar skulle förbättra möjligheterna för konsumenter att göra medvetna och ansvarsfulla matval, säger SLC:s ordförande Holger Falck.
Bättre konsumentinformation skulle också vara helt i linje med statsrådets principbeslut om offentliga upphandlingar och den matpolitiska redogörelse som nu är på remiss.
Falck framhåller att förtroendet för inhemsk mat är rekordstort bland de finländska konsumenterna.
- Det här är ett resultat av ett långsiktigt kvalitetsarbete och informationsverksamhet. För att kunna välja behöver konsumenten tillräcklig och rätt information om livsmedlen och därför är tydlig ursprungsmärkning helt avgörande.

Inhemsk spannmål av hög kvalitet
I dagens läge är spannmålspriserna i Finland bland de lägsta i EU och en fjärdedel av brödet bakas av mjöl av utländskt ursprung. Detta trots att den finländska spannmålens kvalitet är bland de bästa i världen och spannmålen i Finland produceras under stränga miljökriterier.
- Hela vår åkerareal omfattas av nitratdirektivet och användningen av bekämpningsmedel är på mycket måttlig nivå jämfört med våra närmaste konkurrenter. Till exempel är tvångsmognad av spannmål med hjälp av glyfosat förbjudet. Dessutom omfattas över 90 procent av åkerarealen av frivilliga miljöåtgärder. SLC anser därför att EU-kriterierna uppfylls för att kräva samma konsumentinformation för spannmål som för kött och mjölk, säger Falck.
På samma linje är Bengt Nyman, ordförande för SLC:s spannmålsutskott.
- Det är vilseledande för konsumenten då man går in i mataffären, känner doften av nybakat bröd och tror att brödet är närproducerat. I själva verket är degen ofta importerad och brödet värms bara upp i butiken, säger Nyman.

Ursprungsmärkning av kött och mjölk
Jord- och skogsbruksministeriet har inlett arbetet med att bereda lagstiftning gällande ursprungsmärkning av mjölk och kött i olika livsmedelsprodukter. Lagförslaget kräver godkännande av EU-kommissionen.
Enligt EU-förordningen om livsmedelsinformation får medlemsstaterna utfärda bestämmelser om obligatoriska uppgifter om livsmedels ursprungsland om det finns ett bevisat samband mellan vissa kvaliteter hos livsmedlet och dess ursprung. Medlemsstaterna ska också lägga fram belägg för att flertalet konsumenter anser att denna uppgift är mycket viktig.
EU-kommissionen har redan antagit Frankrikes författningsförslag som kräver att ursprunget för mjölk och kött i mejeri- och köttprodukter som tillverkats i Frankrike skall anges i två års tid från och med den 1 januari 2017.
Även Italien, Litauen, Portugal och Grekland har meddelat kommissionen förslag om märkning av ursprunget för mjölk som används som beståndsdel i mejeriprodukter.

Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab