Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
23.9.2016 / Landsbygdens Folk
Åländska jordbrukare blir utan statlig lånegaranti?
- De statliga myndigheterna tycker att garantilånen är åländsk behörighet, men det tycker inte vi, säger Högman.
Från åländsk sida betonades att självstyrelsens ekonomiska ansvar för jordbruksfrågor har ökat betydligt de senaste åren. Högman har dock redan tidigare förklarat att Åland måste ordna lånegarantin på något annat sätt ifall staten inte går med på att ta åländska jordbrukare med i sitt system.
En annan stridsfråga mellan Åland och riksmyndigheterna gäller fisket. Staten är beredd att tilldela åländska fiskare särskilda kvoter inom de ramar som EU tilldelat Finland, men vill samtidigt också bestämma hur kvoterna ska fördelas mellan åländska yrkesfiskare.
Landskapsregeringen protesterar mot detta och hänvisar till att det enligt självstyrelselagen är landskapsregeringens sak att fördela kvoterna inom Åland.
Camilla Gunell diskuterade i tisdags fiskefrågorna med jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (Centern) och nästa veckas fredag ska hon höras både i riksdagens grundlagsutskott samt jord- och skogsbruksutskottet.
Åland vill dessutom ha en särskild torskkvot. I motsats till regeringen i Helsingfors vill landskapsregeringen även tillåta laxfiske med drivgarn exempelvis på åländskt vatten inom fyrasjömilsgränsen.
Landskapsregeringen uppmanar samtidigt Finland att till EU-kommissionen i Bryssel föra fram att självstyrda Åland har en annan åsikt än Finland beträffande EU:s förbud mot drivgarnsfiske.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab