Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
23.9.2016 / Landsbygdens Folk
Bildäck av maskros är klara för testbanorna
Däcken av typen ContiWinterContact TS 850 P har redan börjat rulla på testbanor i Tyskland och svenska Lappland. Enligt Continental lämpar sig maskroskautschuk utmärkt som råmaterial. Däckens kvalitet och egenskaper skiljer sig inte från konventionella däck.
Det nya däcket presenterades denna vecka i Frankfurt på Automechanika, som är en internationell fackmässa för fordonsteknik. Produkten väckte ett berättigat uppseende och förlänades genast två innovations- och miljöpris.
Continental har utvecklat sina nya däck tillsammans med forskare vid det tyska Fraunhofer-institutet för molekylärbiologi i Aachen. Nu ska koncernen investera 35 miljoner euro i en egen forskningsanläggning i norra Tyskland.

Korsas med kaukasisk maskros
Råvaran till däcken kommer från maskrosrötter, men vanlig maskros duger inte. Enligt Continental innehåller den inte tillräckligt mycket latex. Maskrosen måste därför korsas med kaukasisk maskros, som producerar betydligt mer latexmjölk i sina rötter.
Continental samarbetar med växtförädlingsföretaget Eskusa i Parkstetten. Experterna har utvecklat en maskrossort som producerar rikligt med latex och lämpar sig för det europeiska klimatet.
Följaktligen kan Continental producera sin råvara hemma i Tyskland. Maskroskautschuk har många fördelar. Maskrosen är en härdig växt som kan odlas i ett kyligt klimat på mindervärdiga åkrar som inte lämpar sig för jordbruksgrödor.
Det innebär att odlingen inte inkräktar på produktionen av livsmedel eller djurfoder. Maskrosen växer snabbt, den är lätt att odla och skörda och är härdig mot ohyra och växtsjukdomar. Transportvägarna blir korta, då maskrosen går att odla nästan överallt.
Det är dyrt att transportera latex till Europa från gummiträd i tropikerna och transporterna belastar klimatet. Ett annat argument för maskros är att den växer snabbt och skördas inom en och samma säsong. Gummiträdet måste odlas flera år innan det ger skörd.
Användningen av inhemsk råvara sänker dessutom risken för fluktuerande världsmarknadspriser och naturkatastrofer. Enligt Continental stiger efterfrågan på naturkautschuk på världsmarknaden. Det pressar prisnivån uppåt.

Tidskrävande produktutveckling
Continental ska inte bara producera däck av kautschuk. Produktutvecklarna undersöker också möjligheterna att ersätta andra gummikomponenter i bilarna med motsvarade komponenter av maskroskautschuk. Gummibussningar är bara ett exempel.
Långvariga försök och tester ska klargöra hur det nya materialet lämpar sig för olika ändamål. Komponenterna måste vara slitstarka för att tåla de krafter och vibrationer som förekommer i ett fordon.
De första komponenterna presenterades redan på årets Automechanika. De första erfarenheterna uppges vara goda. Men ännu kommer det att dröja innan våra bilar utrustas med däck och bussningar av maskrosgummi.
Först återstår utmaningen att skala upp försöken till industriell produktion. Continental utgår från att det ännu dröjer åtminstone fem eller kanske tio år innan Taraxagum och andra maskrosprodukter blir tillgängliga på marknaden.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab