Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
16.9.2016 / Landsbygdens Folk
Ägg från frigående höns säljs som burägg
I förra veckans LF berättade Dava Foods vd Jan Lähde att efterfrågan på ägg från frigående höns har ökat märkbart, medan den minskar på burägg. Men alla delar inte den bilden. Åtminstone inte Oy Eggpac Ab - ett litet packeri i Kronoby - som har ungefär en procent av äggmarknaden i Finland.
- Vi säljer den största delen av våra ägg från frigående höns i förpackningar för burägg. Orsaken till att vi gör det är att efterfrågan är för dålig. Äggmarknaden i Österbotten verkar se helt annorlunda ut än i övriga landet, säger Glenn Snåre, vd för Eggpac.
Snåre är själv buräggsproducent och packeriet köper in ägg från frigående höns. Ägg från frigående höns står för cirka trettio procent av Eggpacks produktion. Men trots det säljs endast 8,5 procent av äggen från frigående höns i korrekta förpackningar.
- Sedan den 1 april till den 31 augusti i år har vi förpackat över 90 procent av äggen från frigående höns i buräggsförpackningar. Annars skulle vi inte få dem sålda. Det är vår bild av situationen i Österbotten och här ökar inte efterfrågan på ägg från frigående höns. Men jag kan inte uttala mig om hur marknaden ser ut i övriga landet. Där kanske det verkligen är så att efterfrågan på ägg från frigående höns har skjutit i höjden, säger Snåre.
Eggpacs uppfattning om marknaden går alltså stick i stäv med Dava Foods vd Jan Lähdes uttalanden i förra veckans LF. Lähde förklarade då att efterfrågan på ägg från frigående höns har ökat märkbart, medan den minskat på burägg. Dels på grund av det har Dava Foods varit tvunget att på kort tid sänka priset på burägg med hela trettio procent.

Frågar sig varför
Men trots den ökade efterfrågan på ägg från frigående höns säljer också Dava Foods sådana ägg i förpackningar för burägg. Magnus Sarin, buräggsproducent i Vörå, frågar sig varför det är på det viset.
- Jag har flera gånger kollat Kultamunas förpackningar för burägg och konstaterat att äggen är från frigående höns. Det gjorde jag senast i söndags. Jag får inte ihop det, säger Sarin, som har en besättning på 7.300 höns i trivselburar.
LF kan konstatera samma sak som Sarin. En snabb kontroll ger vid handen att Kultamuna och andra packerier förpackar ägg från frigående höns i buräggsförpackningar. Märkningen av ägg från frigående höns - 2FI - hittas snabbt i förpackningar för ägg från höns i inredda burar (3FI) i Prisma, Minimani och Citymarket i Vasa.
Bland annat S-gruppens eget märke Kotimaista och K-gruppens Pirkka har ägg från frigående höns i förpackningar för ägg från inredda burar. Så även i Minimani hittas liknande fall i Kultamunas Kotitilan Maalaismunat och den större förpackningen med 24 ägg.
- Jag förstår inte det här. Alla ägg från frigående höns borde förpackas och säljas som ägg från just frigående höns. Det borde helt klart vara så om efterfrågan ökar. Då ska inget packeri tvingas lägga dem i askar för burägg. Men eftersom det sker måste det vara på det viset att det finns för mycket ägg från frigående höns. De blir inte av med dem och samma problem har Eggpack i Kronoby, säger Sarin.
ÖSP:s ordförande Mats Nylund håller med.
- För mig är det helt obegripligt att ägg säljs i felaktiga förpackningar, säger han.
Det är enligt lag tillåtet att sälja ägg från frigående höns förpackade i buräggsaskar - dock inte tvärtom. På Kultamunas produkter framgår det också att ekologiska ägg och ägg från frigående höns kan förekomma i buräggsförpackningarna.
- På något sätt är det fel och enligt mig är det aningen vilseledande. Om en konsument verkligen vill ha ägg från höns i inredda burar bör den vara säker på att den får det, säger Nylund.

Principiellt fel
Tobias Dahlblom, ordförande för ÖSP:s äggutskott, har hört om att det kan ske att ägg från frigående höns förpackas i buräggsförpackningar.
- Men jag trodde inte det var så här vanligt. Och jag tycker också det är fel både moraliskt och principiellt. Jag har själv golvproduktion med frigående höns och jag vill att mina produkter ska säljas i rätt förpackningar. Det samma gäller helt säkert för en buräggsproducent. Rätt ska vara rätt, säger han.
Sarin tycker det är konstigt att priset på burägg rasat om det är så att ägg från frigående höns måste säljas som ägg från höns i inredda burar.
- Det måste tyda på att Dava Foods har för mycket ägg från frigående höns. Jag vet inte om det är så, men vilka slutsatser ska jag dra? frågar han sig.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab