Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
16.9.2016 / Landsbygdens Folk
Dava Foods förpackar mycket sällan ägg i
- Äggen som vi tar emot ska förpackas snabbt för att vara färska. Beställningen från handeln är ojämn och varierar från dag till dag. För att effektivera förpackningen kan det ibland bli så att ägg från frigående hamnar i buräggsförpackningar om till exempel en del av frigående äggen blir över, förklarar Lähde.
Han poängterar att det är tillåtet enligt lag att förpacka ägg från frigående höns i buräggsaskar.
-Skulle vi inte ha möjlighet att ibland packa på det här viset försvåras hela processen. Vi har inga marginaler och vi gör så här för att kedjan ska vara så effektiv som möjligt. Men det sker sällan och vi är nöjda med att vi har en bra balans.
Han poängterar att inget packeri strävar efter att förpacka frigående hönsägg i fel förpackningar.
- Priset på frigående hönsägg är högre än på burägg. Säljs de äggen som burägg tappar vi ett värde i kedjan. Så Dava Foods säljer inte ägg från frigående höns i buräggsförpackningar för att det inte skulle finnas efterfråga, säger han.
Han har förståelse för att det för en oinvigd kan te sig märkligt att ägg från frigående höns ibland säljs i buräggsaskar.
- Det upplevs kanske som märkligt för någon som inte vet hur branschen fungerar. Men packerierna har utmaningar och ibland sker det.
Att ett litet lokalt packeri kan ha en helt annan situation ser Lähde inte som konstigt.
- Det är helt klart så att efterfrågan på ägg från frigående höns ökar i storstäderna, men på mindre orter och på landsbygden är konsumtionsbeteendet annorlunda. Men trenden kvarstår - efterfrågan på ägg från frigående höns ökar hela tiden, menar han.
Och fortsätter:
- Samtidigt minskar efterfrågan på burägg och det är på grund av det som vi har varit tvungna att sänka priserna på just burägg.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab