Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
16.9.2016 / Landsbygdens Folk
EU:s agrarministrar dryftade orättvis handel
Orättvisa handelsmetoder var följaktligen ett viktigt tema under veckans informella möte för EU:s jordbruksministrar i Bratislava. Det slovakiska ordförandeskapet arbetar för enhetliga EU-regler som ska stärka jordbrukarnas position i värdekedjan.
Rådets ordförande, Slovakiens jordbruksminister Gabriela Matečná, konstaterade på mötet att primärproducenterna är värdekedjans svagaste länk. De nuvarande reglerna är otillräckliga för att skydda jordbrukare och andra producenter.

Frivilliga initiativ är fungerar inte
Matečná fastställde att globaliseringsprocessen också har nått de europeiska marknaderna. Resultatet har blivit en omfattande strukturomvandling inom handeln, som ytterligare försvagar jordbrukarnas möjligheter att skydda sina intressen.
De europeiska producentorganisationerna har länge efterlyst strukturer som stärker jordbrukarens chanser att hävda sig mot handelns inköpare. Frivilliga initiativ är bättre än ingenting men de sviker när det kommer till kritan.
Livsmedelssektorns värdekedja saknar nödvändig transparens. De stora aktörerna missbrukar sin ställning genom att sälja ut jordbruksprodukter till priser som inte motsvarar det arbete och kostnader som faller på producenterna.
Det slovakiska ordförandeskapet efterlyser därför regler som jämnar upp maktbalansen i värdekedjan och förbättrar jordbrukarnas förhandlingspositioner. I de östeuropeiska länderna har supermarknadernas prisdumpning varit särskilt påtaglig.
Agrarkommissionär Phil Hogan gick också ut med kritik mot orättvisa affärsmetoder. Enligt Hogan borde man ännu visa tålamod och skynda långsamt med nya lagar. Viktiga utredningar är ännu på gång.
Hogan hänvisade till den arbetsgrupp som Nederländernas jordbruksminister Cees Veermann tillsatte under det holländska ordförandeskapet. Arbetsgruppen särgranskar jordbruksmarknadernas funktioner. Ett betänkande ska släppas i slutet av året.
Därefter kunde kommissionen lägga fram ett förslag. Enligt Hogan vore det bäst med en europeisk ramlag, där medlemsländerna själva skulle formulera detaljerna. Detta skulle fungera bäst med tanke på de varierande förhållandena i medlemsländerna.
En bra förebild är den spanska lagstiftningen mot orättvisa affärsmetoder. I Spanien ska vinsterna längs hela värdekedjan offentliggöras. Liknande system finns i Storbritannien, Portugal, Frankrike och Belgien.

Kommissionen måste handla
Copa-Cogecas generalsekreterare Pekka Pesonen betonade betydelsen av avtal mellan producenter, produktförädlare och detaljhandeln, som garanterar ett rättvist pris och betalning inom utsatt tid. Frivilliga överenskommelser fungerar inte.
Enligt Pesonen kan orättvisa affärsmetoder bekämpas med en kombination av frivilliga uppförandekoder som bygger på lag. Detta garanterar överenskommelser som håller. En ombudsman kan döma ut sanktioner för brott mot koden.
Dessutom är det nödvändigt med regler på EU-nivå, eftersom många handelskedjor numera agerar internationellt med verksamhet i hela Europa. Nationella lagar förhindrar inte missbruk i andra länder.
EU-kommissionen känner till problemet och förväntas komma med ett förslag. EU:s jordbruksministrar måste kräva en lagstadgad reglering för att garantera en rättvis värdekedja, löd Pesonens hälsning till ministrarna.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab