Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
16.9.2016 / Landsbygdens Folk
Fransk mjölkmärkning retar mejerikoncerner
Försöket följs med intresse av myndigheterna i flera EU-länder. Åtminstone Italien, Rumänien, Litauen och Grekland vill lansera egna, nationella ursprungsbeteckningar som väntas ge produkterna ett mervärde.
Finland vill likaså pröva modellen. Jord- och skogsbruksministeriet har börjat utreda möjligheterna att införa en märkning som informerar om ursprungslandet för inhemska mjölk- och köttprodukter.
Den brittiska producentorganisationen NFU anser likaså att landets egna produkter borde synas bättre. Enligt NFU ska ursprungsmärkningen ge konsumenterna större valfrihet och förbättra transparensen i matkedjan.
NFU vill märka både mjölk och kött. Britterna hänvisar till studier som visar att den egna befolkningen gärna köper inhemsk mat. Märkningen ska garantera att produkterna är äkta inhemsk vara.
Enligt NFU är Brexit en viktig grund för produktmärkningen, eftersom det i framtiden blir ännu viktigare att understryka den egna produktionen. Britterna anser att märkningen borde vara obligatorisk, eftersom frivilliga system förvirrar konsumenterna.
De europeiska mejerikoncernerna är mindre förtjusta i den nya trenden. Centralorganisationen European Dairy Association (EDA) anser att EU-kommissionen inte borde ha tillåtit Frankrike att märka inhemska produkter.
Enligt EDA avviker den nationella ursprungsmärkningen från principerna för EU:s inre marknad. Risken är stor att andra länder rusar i väg och följer exemplet. Det kan hota den gemensamma marknaden för mjölk och mejeriprodukter.
EDA har sänt ett klagomål till den europeiska ombudsmannen. Mejeribranschens organisation påpekar att den gränslösa handeln är viktig för mejerierna. Detta gäller särskilt mindre mejerier på orter som gränsar till flera länder.
Dryckesindustrins lobbyorganisation FoodDrinkEurope har likaså protesterat mot initiativet. Enligt FDE kan den protektionistiska nationella ursprungsmärkningen få betydande konsekvenser för marknaden, fastän tillståndet tillsvidare är begränsat till Frankrike.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab