Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
9.9.2016 / Landsbygdens Folk
Prisras på burägg oroar producenterna

- Den här utvecklingen leder till katastrof för många producenter som har äggproduktion i inredda burar. Med de här priserna producerar de ägg med förlust och jag tror en del kommer att få akut kassakris. Jag är orolig över situationen och hur det blir i framtiden återstår att se, säger Tobias Dahlblom, äggproducent i Pörtom och ordförande för ÖSP:s äggutskott.
Den största orsaken till prisraset beror enligt Dava Foods på en minskad efterfråga på just burägg, medan intresset för ägg från frigående höns eller ekologiska alternativ ökar. Som exempel meddelade också Lidl nyligen att kedjan planerar att sluta sälja ägg från höns i inredda burar.
- Jag tycker det är fel agerande av Lidl, men samtidigt kommer en internationell trend också hit. I Sverige är nästan alla ägg producerade av frigående höns, likaså i många andra europeiska länder. Vi har vetat att det kan bli så här också i Finland, menar Dahlblom.
Trots det har produktionen av burägg ökat i Finland. Dahlblom har hört att det har skett en viss utbyggnad i andra delar av landet.
- Ungefär sjuttio procent av äggen som produceras i Finland sker av höns i inredda burar. Med tanke på att det är överproduktion redan på burägg anser jag att det inte borde ha skett en utbyggnad. Jag tycker hela branschen bör ta en titt i spegeln, men det är ändå överraskande över att priserna faller så här snabbt, säger han.

Frigående stabilare
Prisraset gäller inte ägg som produceras av frigående höns. I genomsnitt har producenter med frigående höns cirka 10 cent högre pris per kilo jämfört med buräggsproducenter.
- Men nu är skillnaden kring 40 cent per kilo. Jag tycker synd om buräggsproducenterna, varav många gjorde stora investeringar när direktiven gällande burarna ändrade för ungefär tio år sedan. Det blir en tuff period för de som har stora amorteringar.
Finns det en risk att många slutar?
- En del, som har betalat lånen, kanske avslutar produktionen. Men de som inte har råd att fortsätta kanske väntar med att ta in nya hönor i hopp om att priserna går upp. Men det är i så fall bara en kortsiktig lösning eftersom överproduktionen är tillbaka snabbt om så sker. Det är en ond cirkel, säger Dahlblom.
Att många buräggsproducenter plötsligt ska börja investera på nytt och lägga om till frigående produktion tror han inte.
- Nej, jag tror inte att många buräggsproducenter har ekonomisk möjlighet att göra det.
Det finns också en uppenbar risk för att billiga partier av burägg kommer ut på marknaden, vilket också kan pressa priserna för ägg som produceras av frigående höns.
- Väljer konsumenterna billiga burägg så minskar konsumtionen av frigående. Då kan packerierna bli tvungna att lägga frigående ägg i förpackningar med burägg för att få bort överskottet. Då finns det en stor risk att vi som producerar ägg från frigående höns också drabbas av ett prisfall.

Alla i samma båt
Dahlblom hoppas att det inte blir en konflikt mellan burhöns och frigående.
- Men det kan bli det, vilket skedde i Sverige. Det blev litet smutskastning från båda håll och en diskussion om vilket alternativ som är bättre. Men jag anser att det är fel väg att gå. Vi sitter alla i samma båt och vi som har frigående produktion har inte heller råd med några störningar för att få det att gå runt.
- Jag anser att ett skäligt pris för ägg från frigående höns borde vara minst cirka 1,40 euro per kilo med nuvarande kostnadsnivå. I dag är vi långt under det och situationen är utmanande också för oss, säger han.
Dahlblom efterlyser en gemensam press från producenter och packerier mot handeln, som han anser förvrider konkurrensen. Enligt honom fungerar inte marknaden i Finland på grund av att de två stora kedjorna Kesko och S-gruppen har för stora marknadsandelar.
- Vi måste få ner produktionen så att det inte råder överproduktion. Det viktigaste är att handeln är beredda att betala för produkterna, vilket inte är fallet nu eftersom de dikterar villkoren. Vi har inte råd med fler billighetskampanjer.

TEXT & FOTO
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab