Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
9.9.2016 / Landsbygdens Folk
Jan Lähde: Minskad efterfråga pressar priserna på burägg
- Prissänkningen beror på att marknadspriserna sjunkit. Försäljningen av ägg från inredda burar har minskat både i Finland och Europa. Samtidigt har produktionen ökat och därför har vi och andra packerier varit tvungna att sänka priserna på burägg, säger Lähde.
Men det finns konkurrenter som hävdar att Dava Foods, som köper upp cirka 40 procent av alla ägg som produceras i Finland, agerar fel. I en artikel i Maaseudun Tulevaisuus (26.8.2016) hävdar Janne Torikka, vd för Munax, att efterfrågan på burägg fortsättningsvis är god och att prissänkningen inte är motiverad.
Lähde håller inte med.
- Ser man bakåt så har efterfrågan på alla ägg vuxit, men från och med i dag och framåt ser vi en klar minskning av efterfrågan på burägg. Minskningen är ett faktum och Dava Foods har varit öppna med den här utvecklingen till producenterna. Och vi är inte de enda som har sänkt priserna, men vi har varit öppna om det, säger Lähde.

Tydlig trend
Med tanke på trenderna i Europa - att efterfrågan på ekologiska ägg och från frigående höns ökat märkbart - tycker Lähde att det är märkligt om inte alla packerier i Finland har informerat sina producenter om den utvecklingen.
På senare år har produktionen av burägg ökat i Finland trots en minskad efterfråga.
- Vi har berättat för våra producenter att det är ett tryggare val att investera i annat än buräggsproduktion. Med tanke på utvecklingen kan man fråga sig varför inte alla packerier har haft samma syn. Nu har vi en överproduktion av burägg och en kraftig prissänkning som följd, säger han.
Lähde betonar vidare att packerierna inte kan styra konsumtionstrender och handeln. Han hänvisar till den tyska kedjan Lidl som nyligen meddelade att man planerar att sluta köpa ägg från höns i inredda burar.
- Handeln lyssnar till marknaden och Lidl tror att de gör rätt. Vi måste respektera deras val. Egentligen kom budskapet inte som en överraskning utan det är helt i linje med vad Lidl gjort i andra länder. Jag är faktiskt förvånad om det kommer som en överraskning för någon, säger han.
Och fortsätter:
- Det visar också att vår analys av marknaden i Finland är korrekt. Och vi anser att det är bättre att rådgöra producenterna att investera mot en växande marknad - inte mot en osäker.
Lähde poängterar att han anser att konsumenterna ska ha möjlighet att välja mellan ägg från flera olika produktionsformer.
- Men om marknaden efterfrågar en viss produktionsform har jag svårt att se att man på sikt kan upprätthålla en överproduktion på burägg i det här fallet. Det kommer att få konsekvenser.
Han menar att nuvarande prisnivå på burägg inte är hållbar och att de inte täcker kostnaderna.
- Jag är orolig för situationen när prisnivån är under de rörliga kostnaderna. Så kan det inte fortsätta hur länge som helst. Samtidigt ger det en felaktig bild av vad ägg ska kosta och skadar hela branschen, säger Lähde.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab