Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
9.9.2016 / Landsbygdens Folk
Inhemsk nypotatis ska främjas i butikerna
- Bakgrunden till mötet var vårens besvärliga situation där handelns lager var fulla med svensk nypotatis, säger Korkman. Det ledde till att priset på inhemsk nypotatisen rasade. Vi missade helt enkelt säsongen för inhemskt nypotatis i butikerna.
För att undvika att samma sak händer igen kunde en lösning vara att genom kampanjer stärka den inhemska nypotatisen som varumärke, eller så kallat bränd.
- Det verkade komma som något av en överraskning för handelssidan att nypotatisproduktionen i Finland är så regional. Den produceras främst i den åboländska skärgården, vilket kunde användas för att marknadsföra nypotatisen som den fina produkt den är.
För att kampanjerna ska fungera måste handeln också ha en bättre överblick över skördeläget för den aktuella säsongen.
- Positivt är att man från S-gruppen visade intresse för att delta i odlingsmöten, vilket skulle öka handelns förståelse för säsongprodukternas tillgänglighet, inte bara när det gäller nypotatis. På så vis kunde handeln ha bättre möjlighet att minska på importen när inhemska produkter finns att få.
En förbättrad dialog mellan handeln och odlarna är dessutom alltid en fördel, påpekar Korkman.

Resten av handelsledet nästa
Mötet med S-gruppen banade väg för liknande diskussioner också inom andra kedjor.
- Trots att vi nu inledde diskussionerna med S-gruppen är det förstås meningen att ta upp frågan med hela handelsledet. Det finns ett tydligt intresse av att till exempel lyfta fram egenskaperna hos nypotatissorterna i butikerna, berättar Korkman.
Även en kampanj där producenterna presenteras diskuterades.
- Här ställer producentorganisationerna upp med odlarkontakter, fakta och berättelser som kan användas som bakgrundsmaterial i kampanjerna, säger Korkman.
Förutom händelser i butiken funderade man också på hur förpackningarna kunde göras attraktivare för konsumenten, och hur högtider som studentdimmission och midsommar kunde marknadsföras ur nypotatisperspektiv.
Producentorganisationerna kommer att vara i regelbunden kontakt med S-gruppen för att se hur arbetet framskrider.
- Det ligger förstås också i vårt intresse att kampanjerna ordnas, säger Korkman. Både för att undvika en liknande krissituation i framtiden, men också för att lyfta fram inhemska produkter i allmänhet.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab