Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
9.9.2016 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet risar budgetplaner
Utskottet påpekar att den europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) skapar ett högt mervärde för näringslivet i lantliga regioner. Detta tryggar bestående arbetsplatser och genererar nya.
I förslaget har åtagandena för hållbar tillväxt och naturliga resurser strukits ned med sex procent, jämfört med detta års budget. Åtagandena uppgår till 58,7 miljarder euro. Betalningarna skärs ned med 0,15 procent till 55 miljarder euro.
Parlamentets jordbrukspolitiker opponerar sig också mot de föreslagna nedskärningarna av anslagen för intervention på marknaderna för jordbruksprodukter. Tidpunkten anses inte vara den rätta för sådant.
Utskottet uppmanar kommissionen att i stället stärka insatsen av åtgärder som stöder jordbruket i medlemsländerna. Avvecklingen av mjölkkvoterna har medfört en lång rad svårlösta problem som ingen hade räknat med.
Riskerna för marknadsstörningar kan igen öka i samband med avvecklingen av sockerkvoterna i september 2017. Kommissionen uppmanas att förbereda preventiva åtgärder för undvika en upprepning av krisen i mjölksektorn.
Men jordbruksutskottet berömmer också budgetförslaget. De höjda anslagen för branschorganisationernas driftsfonder får beröm. Bra är också den förstärkta finansieringen till biodlingen och de förlängda specialstöden för frukt och grönsaker.
De planerade nedskärningarna av stöden till temporärt godkända branschorganisationer får däremot kritik av utskottet. Jordbruksutskottets utlåtande skickas nu vidare till parlamentets budgetutskott som diskuterar budgetförslaget i slutet av september.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab