Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
9.9.2016 / Landsbygdens Folk
Frankrike efterlyser en tredje CAP-pelare
Le Foll efterlyste en tredje pelare för att skydda EU:s jordbrukare mot yttre hot. Den borde utrustas med verktyg som stöder producenterna om marknaderna bryter samman. Det skulle också underlätta eftervården av översvämningar och andra naturkatastrofer.

Marknadsåtgärder splittrar EU-ministrarna
De församlade ministrarna var eniga om att CAP ytterligare måste förenklas och avbyråkratiseras under de närmaste åren. Däremot gick åsikterna isär när det blev tal om marknadspolitiken.
Polen krävde att mjölkkvoterna ska införas på nytt. Frankrike efterlyser ett instrument som sänker utbudet i kristider. Tyskland anser att tåget har gått. Det finns ingen återvändo till det gamla systemet med sina otaliga, statliga ingrepp i marknaden.
Den tyska jordbruksministern Cristian Schmidt betonade att framtidens CAP måste utrustas med en stark finansiering. Å andra sidan varnade han för en åternationalisering av jordbrukspolitiken. Den offentliga acceptansen skulle lida, menade Schmidt.
Stéphane Le Foll och Christian Schmidt skulle gärna se att EU upphör med sina ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Deras österrikiske kollega Andrä Rupprechter stödde också tanken.
Rupprechter påpekade att Storbritannien har följt USA:s linje som kräver stränga sanktioner mot Ryssland. Denna linje kunde mjukas upp då britterna lämnar EU. Vi behöver en exit-strategi, menade Rupprechter.
Ministermötet i Chambord resulterade inte i något slutdokument. Enligt de franska värdarna borde mötet ändå betraktas som upptakt till en ny strategi för en rättvisare jordbrukspolitik.
I samband med mötet passade en grupp franska jordbrukare på att protestera mot jordbrukspolitiken. Producentorganisaionen FNSEA:s ordförande Xavier Beulin betonade att EU måste svara på böndernas ohållbara situation.

Frankrike betalar mer för mjölkreduceringen
Den franska regeringen har gått med på att höja EU-premien för en frivillig mjölkreducering från 14 cent per kilo till 24 cent per kilo för de inhemska producenterna. Kompensationen gäller fem procent av varje kilo mjölk som inte hamnar i mejeriet.
Genom det nationella tillägget försöker Frankrike stimulera intresset för en mängdreducering. Enligt regeringen är det nödvändigt att sänka utbudet av mjölk så fort det bara är möjligt.
De irländska mjölkbönderna tänder däremot inte på EU-stöden för en frivillig mängdreglering. Bara en tredjedel av producenterna kan tänka sig att delta. Irland hör till de EU-länder som mest har ökat sin mjölkproduktion efter fjolårets avreglering.
Enligt en rundfråga som tidningen Agriland har genomfört, säger 63 procent av Irlands mjölkproducenter nej till EU-aktionen. De har inget intresse av att sänka sin produktion och kommer inte att söka reduceringsstödet.
Tjugo europeiska jordbruksministrar slöt upp till mötet i Chambord. Finlands Kimmo Tiilikainen var inte på plats. Kollegerna från Spanien, Italien, Portugal, Nederländerna, Lettland, Kroatien och Storbritannien saknades också.
Agrarkommissionär Phil Hogan lyste likaså med sin frånvaro. Enligt EU-kommissionen kunde Hogan inte delta på grund av tidsbrist. Inkommande veckoslut fortsätter den informella ministerdebatten i EU-värdlandet Slovakiens huvudstad Bratislava.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab