Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
2.9.2016 / Landsbygdens Folk
Jordbrukets krispaket delades i tilläggsbudget och nästa års budget
Av paketet kommer 29 miljoner att ingå i den följande tilläggsbudgeten för i år. Av den summan är 7,5 miljoner avsedda för nationell komplettering till EU:s krispaket, varav motsvarande 7,5 miljoner euro tillfaller Finland.
De 20 miljonerna reserveras som nationella medel.
– Vi ska förhandla med producentorganisationerna om hur den summan fördelas, sade jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (cent) vid regeringens pressinformation efter budgetrian på torsdagskvällen.
Resten av summan för jordbruket i tilläggsbudgeten, 1,4 miljoner euro är avsedd för landsbygdsverket.
– Det är för att stödutbetalningarna ska kunna skötas smärtfritt, sade minister Tiilikainen.
Finansministeriet torde lägga fram ett utkast till tilläggsbudget inom en nära framtid.
Kimmo Tiilikainen
Kimmo Tiilikainen var glad över att regeringen visade förståelse för jordbruket under budgetrian.

Resten i nästa års budget

Resten av krispaketet, 21 miljoner, kommer att reserveras i budgetpropositionen för nästa år.
Av pengarna är 10 miljoner närmast avsedda som specialstöd till jordbruket och riktas särskilt till de gårdar som gjort investeringar.
Det är ännu öppet hur stödet kan fördelas. Finland måste förhandla med kommissionen om frågan och avsikten är att uppnå en lösning under hösten. Det är också möjligt men inte säkert att Finland kan införa en temporär lättnad av fastighetsskatten. En lika stor summa, 10 miljoner, anvisas till avbytarverksamheten inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Jordbrukarnas avgifter för att anlita avbytare minskas i motsvarande omfattning.
Dessutom anvisas 1 miljon euro för lantbrukarnas ork i arbetet. Pengarna kanaliseras via Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA.
Kimmo Tiilikainen påpekade vidare att stödutbetalningar för sammanlagt 160 miljoner euro kan tidigareläggas.
I landsbygdsstöd handlar det om sammanlagt 70 miljoner. Av de pengarna kan 50 miljoner, som egentligen skulle utbetalas i december, betalas ut i oktober. 20 miljoner, som skulle utbetalas först nästa år, kan utbetalas i december.
I direkta stöd från EU torde 90 miljoner avsedda för nästa år kunna utbetalas i december.

Nu var regeringen mogen

– Jag är glad att ministerkollegerna visade förståelse för jordbrukets situation, sade minister Tiilikainen. När frågan var uppe i våras var regeringen inte mogen att gå så här långt. Nu har regeringen i alla fall beslutat om villkoren, och det är viktigt att jordbrukarna vet om det.
Ministern påminde vidare om att gårdarnas likviditet stärks genom statsgaranti för likviditetslån.
Dessutom förlängs övergångstiden för förordningen om skydd av svin, det torde i praktiken handla om skärpningarna av utrymmeskraven.
Kimmo Tiilikainen hänvisade också till att produktionen av biogas på gårdarna främjas liksom användningen av ekologisk mjölk vid offentlig upphandling genom möjligheten att tillsätta D-vitamin. Även användningen av ursprungsmärkning av kött- och mjölkprodukter påskyndas.
Ministrar
De tre partiledarna, från vänster finansminister Petteri Orpo, saml, statsminister Juha Sipilä, cent och utrikesminister Timo Soini, sannf informerade torsdag kväll om resultatet av budgetrian.

Sedan tidigare är regeringen överens om att öka det nationella stödet för jordbruket och trädgårdsodlingen med 6,7 miljoner euro och att höja LFA-stödet med 20,3 miljoner. I budgetförslaget är summan för LFA-stödet dock bara 5 miljoner högre än i årets budget på närmare 547 miljoner. Det beror på att regeringsprogrammet innehåller en sänkning på 16 miljoner.
Tidigare har regeringen även enats om en överföring till gårdsbrukets utvecklingsfond på 38 miljoner euro och att öppna nya exportmarknader för livsmedel med 1,5 miljoner euro inom ramen för spetsprojekten för bioekonomi. MG

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab