Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
2.9.2016 / Landsbygdens Folk
Utökad rådgivning kan hjälpa jordbrukare i knipa
Det enda som kunden betalar är mervärdeskatten. Resten finansieras staten.
- ProAgria erbjuder rådgivningen inom Råd 2020 för 63 euro per timme - oberoende av rådgivning inom ramen för Råd 2020. För ett besök på tre timmar betalar kunden cirka 55 euro i mervärdeskatt som sedan kan dras av i beskattningen, berättar Jan-Erik Back, sektoransvarig för växtodling vid ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap.
Statsfinansieringen till ProAgria har minskat årligen och 2016 har inte varit något undantag. Men trots det har Jord- och skogsbruksministeriet beviljat tilläggsfinansiering för en rad nya tjänster. Därför kan ProAgria i hela Finland - förutom Åland - erbjuda nya verktyg för jordbrukare från och med i höst.

Staten betalar en del
Resultatet av tilläggsfinansieringen blev statliga medel som ProAgria ska rikta till gårdar i kris eller de som är i riskzonen.
- Det här innebär att staten betalar en betydande del av rådgivningen, beroende på tjänstens omfattning (60 procent av rådgivningen), berättar Meira-Pia Lohiluoma, direktör för ProAgria ÖSL.
Det positiva med de nya verktygen är att rådgivningen kan vara ekonomisk, vilket inte är fallet med tjänsterna inom ramen för Råd 2020. Det första verktyget är utvecklingssamtal där kunden tillsammans med en eller flera rådgivare kan kartlägga gårdens strategiska helhet.
- Ett utvecklingssamtal kan till exempel gå ut på att diskutera, utvärdera och kalkylera en gårds starka och svaga sidor och utreda vilka behov som finns, förklarar Lohiluoma.
Nästa steg för gårdar i ekonomisk kris är kassabudgetering.
- Tillsammans med rådgivaren kan kunden göra en budget över utgifter och inkomster och kan därmed göra framtida prognoser och samtidigt få hjälp med att följa upp budgeten.
Ett annat verktyg är kartläggning av investeringsbehovet på gårdsnivå.
- Det här verktyget riktar sig till gårdar som planerar att investera i något som har stor betydelse för gårdens verksamhet, är det då frågan om en ny produktionsanläggning eller maskininvesteringar. Med hjälp av rådgivaren kan kunden utvärdera olika alternativ eller om det lönar sig att göra investeringen. Lika väl kan vi hjälpa gårdar som redan investerat i till exempel en mjölkrobot men produktionen inte är optimal. Vi kan hjälpa identifiera orsakerna till varför allt inte fungera som det ska, berättar Back.

Utnyttja möjligheterna som finns
Samtliga hoppas att jordbrukare i ekonomisk kris eller de som planerar att investera utnyttjar den här möjligheten. De önskar också att intresset för Råd 2020 ökar.
- Jag tycker det är synd att inte fler jordbrukare har utnyttjat den här möjligheten som lanserades våren 2015. Råd 2020 är verkligen en positiv sak som alla de som vill ta itu med problem på gården, säger Mats Källman, styrelseordförande för Österbottens Svenska Lantbrukssällskap.
Lohiluoma tror att orsakerna till att många inte utnyttjar Råd 2020 är flera.
- En del orkar helt enkelt inte ta itu med problemen. Budskapet har kanske inte heller - trots marknadsföring - nått ut till alla. Vi får se oss själva i spegeln. Vi hoppas att de här delvis statsfinansierade nya tjänster också skulle användas som verktyg om en gård är på väg att avveckla eller vill försöka ändra inriktning.
- Vi tar också aktivt kontakt med gårdar som vi vet har det svårt, konstaterar hon.
- Men det är viktigt att jordbrukarna själva tar kontakt om det behövs, tillägger Källman.
Det positiva nu är att kombinera de olika rådgivningsmöjligheterna.
- En del av rådgivningen kan ske genom Råd 2020 som alltså finansieras till 100 procent och kombineras med de nya verktygen från och med i höst. De nya verktygen är från statens sida tänkt som krispaket som ska hjälpa gårdar som har bekymmer. Men det gäller att utnyttja de här möjligheterna, säger Källman.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab