Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
2.9.2016 / Landsbygdens Folk
Villkoren för krisstödet för sänkt mjölkproduktion har klarnat
Enligt kommissionen uppgår stödet till 14 cent per kilogram mjölk. Lantbruksekonomist Antti Unnaslahti från jord- och skogsbruksministeriet berättar att producenter reagerat på att mjölkmängden anges i kilogram och inte i liter.
- I Finland är vi vana vid att ange mjölkmängd i liter, medan man i EU:s förordningar talar om kilo mjölk. För att göra det enklare för producenter och andra involverade aktörer att konvertera mjölkmängden från liter till kilo nämns koefficienten också i EU-kommissionens utkast till förordning om stöd för minskad mjölkproduktion.
Koefficienten är 1,03 vilket betyder att man multiplicerar litermängden med 1,03 för att få korrekt mängd i kilogram.
- Landsbygdsverket Mavi kommer också att komma med tydliga anvisningar gällande hur beräkningarna ska göras när alla förberedande åtgärder är klara, säger Unnaslahti.

Tid till 21.9
Författningen om stödet är planerad att träda i kraft den 11 september, varefter ansökningsomgången kan öppnas. Den första stödansökan och bilagorna ska ha kommit in till myndigheten senast klockan 13 den 21 september.
Tidtabellen är sträng eftersom den första tre månader långa perioden för minskad mjölkproduktion börjar redan i oktober. Mavi kommer att informera om ansökan så snabbt som möjligt.
Stödet betalas enligt den verkliga minskningen upp till den mängd som anges i stödansökan. Efter oktober-december måste stödet sökas med en separat ansökan. Stödet sänks gradvis om minskningen är betydligt mindre än producenten anmält.
Jord- och skogsbruksministeriet påminner om att avslutad mjölkproduktion inte är ett hinder för stödansökan om producenten fortfarande levererade mjölk till ett mejeri i juli 2016.

Risk för sänkning
Den första ansökningsomgången visar hur intresserade producenterna är att minska mjölkproduktionen. Några ytterligare omgångar ordnas inte om målet om en minskning på ca 1,1 miljarder liter uppfylls på EU-nivå. Om den anmälda mängden mjölk överskrider budgeten kommer stödet att sänkas.
Om anslaget tillåter, är man beredd att ordna allt som allt fyra ansökningsomgångar med ungefär en månads mellanrum i höst och vinter.
På grund av det dåliga marknadsläget ska stödet för minskad mjölkproduktion införas i snabb takt. Siktet är inställt på att minska produktionen på frivillig väg och på det sättet nå en bättre balans på mjölkmarknaden så fort som möjligt.
I samband med jordbruksrådet i juli lade EU-kommissionen fram ett 500 miljoner euro stort paket för att stöda husdjursgårdarna. Av denna summa upptar stödet för att minska mjölkproduktionen 150 miljoner euro inom hela EU och anpassningsstödet 350 miljoner euro.

Produktionen växt mer än efterfrågan
Under de senaste åren har mjölkproduktionen växt fortare än efterfrågan, vilket enligt JSM har lett till överskott på marknaden. Situationen har ytterligare försvårats av Rysslands förbud mot import av livsmedel, vilket lett till att EU vidtagit krisåtgärder.
Förutom det för medlemsländerna obligatoriska stödet för att minska mjölkproduktionen ingår i krispaketet sammanlagt 350 miljoner euro för anpassningsstöd till husdjursskötsel. Finlands andel av detta EU-stöd är ca 7,5 miljoner euro, med en möjlighet att lägga till högst en lika stor summa nationella medel.
Stödet, som får beviljas producenter av mjölk, nötkött, griskött och får- och getkött, ska lindra konsekvenserna av jordbrukets ekonomiska kris.
Senast den sista november vill EU-kommissionen få besked från medlemsländerna om anpassningsstödets struktur och villkor. Stödet ska betalas ut i medlemsländerna senast vid utgången av september 2017, meddelar JSM.
Finland har redan inlett arbetet med att bereda målen och metoderna. Beredningsarbetet som görs tillsammans med producentorganisationerna fortsätter inom de närmaste veckorna och månaderna.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab