|
2.9.2016 / Landsbygdens Folk
EU:s nya krisprogram ska stabilisera marknaden
Finlands andel av detta krisstöd är 7,5 miljoner euro. Medlemsländerna kan själva besluta vilka åtgärder som bäst lämpar sig för det egna jordbruket. Pengar kan användas för att exempelvis stöda produktionen av mjölk, gris och nöt.
Medlemsländerna ska senast i slutet av november meddela kommissionen hur stöden kommer att fördelas. I Finland har jord- och skogsbruksministeriet redan börjat utreda mål och medel.
Enligt ministeriet ska förhandlingarna föras gemensamt med producentorganisationerna under de närmaste veckorna och månaderna. Avsikten är att sammanställa ett program som är möjligast effektivt och obyråkratiskt.
Reduceringsstöd för mjölkproducenter
En viktig del av stödpaketet är reduceringsstödet, som betalas ut till mjölkproducenter som frivilligt går med på att sänka sin mjölkproduktion. Målet är att minska EU:s överproduktion med förhoppningen att stabilisera marknaden. EU-potten är 150 miljoner euro.
Enligt kommissionens kalkyler kan EU:s mjölkproduktion på detta sätt sänkas med 1,07 miljoner ton. Reduceringspremien är 14 cent per kilo mjölk. Premien betalas ut för tre månader och en ansökan om stöd måste omfatta minst 1.500 kg mjölk.
Mjölkstödet ska enligt planerna träda i kraft den 11 september, varefter ansökningstiden börjar löpa. Stöden kan sökas för tre månader. Ansökningarna för den första omgången i oktober, november och december, ska lämnas in senast den 21 september.
De påföljande omgångarna börjar i november, december och januari. Grundregeln är att en producent bara deltar i en omgång, men det går också att anmäla sig till både för den första och sista omgången, eftersom de inte lappar över varandra.
Programmet gäller enbart producenter som har levererat mjölk fram till juli 2016. Reduceringspremien betalas för maximalt 50 procent av den mjölkkvantitet som levererades under referenskvartalet.
Får se hur långt pengarna räcker
Premien betalas för den faktiska produktionsminskningen, förutsatt att alla villkor är fyllda. Stödet minskar om mängden avviker från ansökningen. Å andra sidan kan stödet inte höjas över den ansökta mängden.
Om efterfrågan på stödet är större än det reserverade beloppet, förbehåller sig kommissionen rätten att sänka premien. Ansökan om utbetalning ska göras inom 45 dagar efter slutet av minskningsomgången.
Kommissionen har därtill förlängt interventionen och den privata lagringen av skummjölkspulver fram till slutet av februari 2017. De frivilliga avtalen om nedskärningar mellan branschorganisationer och andelslag har förlängts med ytterligare sex månader.
Det genomsnittliga mjölkpriset i EU var i juni detta år 25,8 cent per kg. Priset på skummjölkspulver har stigit något den senaste månaden medan smörpriset har stigit kraftigt.
Enligt kommissionen uppgick interventionslagren av skummjölkspulver i slutet av juli till 287.400 ton medan 39.300 ton fanns i privata lager. Totalt lagrades 326.700 ton skummjölkspulver medan 99.400 ton smör fanns i privata lager.
Mjölkinvägningen i EU ökade med 3,3 procent mellan januari och juni 2016, enligt statistik från EU:s mjölkkontrollställe MMO. Snabbast ökade produktionen i Luxemburg (16,3 procent), Nederländerna (12,6 procent) och Irland (10,3 procent).
Av de nordiska länderna ökade den danska invägningen med 4,7 procent medan den svenska produktionen backade med -0,9 procent. I Finland ökade mjölkinvägningen under årets första sex månader med 1,1 procent.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|