Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
2.9.2016 / Landsbygdens Folk
EU förnekar att TTIP är på väg att skrotas
Gabriels uttalande går stick i stäv med förbundskansler Angela Merkels hållning. Merkel har konsekvent försvarat TTIP, som hon har varit med om att starta tillsammans med USA-presidenten Barack Obama. Merkel har nyligen försäkrat att TTIP fortsätter och mår bra. Men den tyska debatten inför nästa års förbundsdagsval har redan startat. Gabriel vet att TTIP inte är populärt bland den tyska befolkningen. Det kan vara en förklaring till hans offensiv.

Fortsatta samtal under hösten
En talesperson för EU-kommissionen inskärpte i veckan att det är kommissionen och ingen annan som förhandlar med USA. Förhandlingsmandatet förnyades enhälligt alldeles nyligen, underströk Margaritis Schinas i en kommentar.
Om allt går bra kan EU och USA enas om ett ramavtal inom detta år. Före det måste flera svåra frågor lösas, medger kommissionen. Men processen fortsätter som planerat och det är inget ovanligt att de svåraste frågorna sparas till slutskedet.
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och hennes amerikanska kolleger kommer att mötas i medlet av september för att diskutera läget i TTIP. Den 22 september möts EU-ländernas handelsministrar för att dryfta frågan.
Handelsministrarna samlas till ett inofficiellt möte i EU-ordförandelandet Slovakiens huvudstad Bratislava. Då får Sigmar Gabriel en chans att förtydliga sig. EU-kommissionen behöver ett enhälligt mandat.
USA-förhandlarna har redan uttryckt irritation över debatten. Den ledande förhandlaren Michael Froman försäkrar att samtalen avancerar. I förhandlingar av denna kaliber hör det till rutinerna att vissa frågor lämnas öppna tills allt annat är färdigt.
Varken USA-regeringen eller EU-kommissionen är beredda att tillstå de svårigheter som är allmänt kända vid det här laget. TTIP är ett prestigeprojekt som brådskar. Nästa USA-president har inget intresse, om det sedan blir Hillary Clinton eller Donald Trump.

Frankrike på tvären Till råga på allt har Frankrike ytterligare skärpt sin TTIP-kritiska linje. Under en konferens för inbjudna ambassadörer i Paris sade president François Hollande att han inte ser några möjligheter att nå ett avtal inom detta år.
I diverse uttalanden för pressen har Hollandes handelsminister Matthias Fekl ytterligare förtydligat det franska motståndet. Under ministermötet i september hotar Frankrike att lämna samtalen. Enligt Fekl har TTIP inget politiskt stöd i Frankrike längre.
Något ljusare ser det ut för handelsavtalet CETA mellan EU och Kanada. Avtalet är i princip färdigt men den slutliga ratificeringen har dragit ut på tiden. Också CETA ska diskuteras då handelsministrarna träffas i Bratislava.
Kritiken mot CETA har avtagit den senaste tiden. Avtalet föreskriver sänkta tullar, också för jordbruksprodukter, men det upplevs som mindre kontroversiellt än TTIP. CETA anses åtminstone ha bättre chanser att godkännas än TTIP.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab