Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 1.5.2024
 Grattis Valborg
2.9.2016 / Landsbygdens Folk
Brittiska NFU hoppas på EU:s inre marknad
Enligt Raymond kan det bli fråga om billig import från tredje länder som produceras med lägre standarder. Men Raymond riktar också kritik mot EU. Den europeiska unionen borde i högre grad bygga sitt beslutsfattande i jordbruksfrågor på vetenskapliga fakta.
NFU-ordföranden anser att emotionella debatter i oroväckande hög grad har börjat påverka besluten i EU. Detta har särskilt varit fallet inom avgöranden om växtskyddsmedel och politiken för djurvälfärd.
Raymond ser också nya chanser med Storbritanniens utträde ur EU. Nu finns det tillfälle att på ett grundläggande sätt förändra den inhemska jordbrukspolitiken. Det kan vara bra för jordbrukets konkurrenskraft, lönsamhet och produktivitet.
Då Storbritannien lämnar EU kan invandringen av arbetskraft bli ett problem, befarar Raymond. Enligt en NFU-rapport kan framför allt boskapsaveln, mjölk- och spannmålsproduktionen samt fårskötseln lida av Brexit.
NFU har nyss inlett en bred utfrågning av sina medlemmar om deras förväntningar om tiden efter Brexit. Raymond väntar sig att flera tusen medlemmar kommer att säga sin åsikt på omkring femtio medlemsmöten som arrangeras runt om i landet.
Uppslutningen till de första mötena har varit god. NFU-ledningen hoppas att särskilt yngre jordbrukare ska delta i diskussionerna om den framtida politiken. Det blir den största medlemsutfrågningen i NFU:s 108-åriga historia.
Den framtida handelspolitiken, utformningen av jordbrukspolitiken och tillgången till arbetskraft har hittills varit de ämnen som intresserar deltagarna mest. NFU försöker också betona jordbrukets strategiska betydelse i de framtida samtalen om handeln.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab