|
26.8.2016 / Landsbygdens Folk
Kanadensare råder EU att reglera mjölkmängden
I ett brev till agrarkommissionär Phil Hogan skriver Slomp att han känner medlidande med EU:s mjölkproducenter. Han noterar att mjölkbönder i Frankrike, Tyskland, England och flera andra länder går ut på gatorna för att protestera mot det låga priset.
Central mängdstyrning
Slomp föreslår att Hogan ska bekanta sig med den kanadensiska marknadsmodellen som garanterar stabila priser genom en ständig anpassning till marknaden. Det ger producenten en säker inkomst utan att belasta staten.
Kärnstycket i det kanadensiska systemet är mängdstyrningen "Supply Management", ett slags automatik som upprätthåller balansen mellan utbud och efterfrågan på marknaden. Mekanismen bygger på ett kvotsystem som ständigt anpassas till situationen.
En statlig kommission fastställer ett riktpris som orienterar sig efter produktionskostnaderna. Den senaste tiden har bonden fått cirka 45 eurocent per kg för sin mjölk. Systemet fungerar för att tre mejerier delar på 80 procent av marknaden.
Liknande förhållanden råder inom detaljhandeln, där tre handelskedjor säljer 65 procent av alla mjölkprodukter. En sådan marknad är givetvis allt annat än fri. Utan reglering skulle den inte fungera.
Fördelen för producenterna är ett stabilt pris och säkerhet. Mjölkpriset i Kanada är bland de högsta i världen. Det garanterar att bönderna klarar sin existens och kan finansiera sina investeringar utan bidrag från staten.
Höga tullar mot import
Producenter som mjölkar över sin kvot måste själva betala för överskottet. Det håller mängden i schack. Systemet tarvar givetvis en sträng kontroll av importen. Kanadensiska mjölkbönder är därför hårda motståndare till frihandel.
En nackdel är att konsumenten betalar mer för sin mjölk. Kanada saknar också möjligheter att hävda sig globalt. Med ett mjölkpris som ligger långt över nivån i USA, EU och Nya Zeeland är export inte möjlig utan rejäla subventioner.
Enligt NFU-ordföranden Jan Slomp har systemet fungerat bra i 50 år. Därför rekommenderar han den kanadensiska modellen för EU-kommissionen. Men det är mindre troligt att Hogan nappar på tipset. Han är ingen vän av mjölkkvoter.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|