Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
19.8.2016 / Landsbygdens Folk
Tyska mjölkbönder satsar på automater
I Tyskland har idén börjat sprida sig som en löpeld. Mjölkautomaterna har blivit bättre med åren och det inspirerar gårdarna att satsa på egna automater. Enligt tillverkarna har efterfrågan på automater ökat markant.
Kunderna är också förtjusta i idén att själva får tappa sin färska mjölk ur en automat. Mjölken är obehandlad men det tycks inte störa intresset. Det återstår att se om tillströmningen av kunder enbart beror på nyhetens behag eller blir bestående.

Snart flera tusen tankställen för mjölk
De tyska producentorganisationerna saknar konkreta siffror, men tillverkarna uppskattar att det redan finns närmare ettusen mjölkautomater i landet. Och de blir snabbt fler, försäkrar tillverkarna.
Företaget Risto Vending i Marienheide nära Köln är en av flera stora tillverkare av mjölkautomater. Dagligen installeras i medeltal två nya automater, skriver företaget på sin hemsida.
Trenden bekräftas av handelskammaren för jordbruk i delstaten Nordrhein-Westfalen. Det har visat sig att kunderna föredrar automater framom direktförsäljning av mjölk från gårdstanken. En teori är att självbetjäningen upplevs som mindre komplicerad.
Mjölkautomater finns olika storlekar och utföranden. Grovt räknat varierar investeringskostnaderna mellan 10.000 och 20.000 euro. En EU-certifierad automat kostar mellan 6.000 och 12.000 euro.
Automaten håller mjölken nedkyld, växlar mynt och sedlar och tappar mjölken i ett medfört kärl eller utbytesflaskor som bonden ställer till förfogande. Varje automat måste förses med en skylt som påminner om att mjölken ska kokas upp före förtäringen.
Därtill måste automaten installeras i en byggnad i anslutning till gården. Kostnader förorsakas också av allehanda hygienkontroller och tillstånd. Producenten måste dessutom kontrollera att det egna mejeriet inte ställer sig på tvären.

Svårt att bedöma lönsamheten
Med litet tur går det att börja med en begagnad automat men sådana är svåra att finna. Några tillverkare erbjuder också möjligheten att installera en automat på prov. Det ger möjlighet att förvissa sig om att investeringen faktiskt lönar sig.
Kunderna betalar i regel en euro per liter mjölk. Det är ett bra pris, jämfört med de tyska mejeriernas invägningspriser som i regel inte överstiger 25 cent. Ändå medför satsningen risker.
Enligt en grov uppskattning borde en normalstor mjölkgård sälja minst 60 liter automatmjölk per dag för att satsningen ska löna sig. Det är mestadels bara möjligt på gårdar nära livliga trafikleder.
Lönsamheten beror till stor del på var gården befinner sig. Enligt de tyska bestämmelserna måste obehandlad mjölk saluföras direkt på gården. Det utesluter möjligheten att ställa upp en automat bredvid ett tankställe eller en butik där den syns bäst.
En pastöriseringsmaskin löser också detta problem men ökar både arbetsmängden och kostnaderna. I gengäld kan bonden ställa upp sin automat var som helst där människor rör sig.
I flera andra EU-länder har efterfrågan på mjölkautomater för gårdsbruk också börjat öka. Det gäller bland annat Nederländerna och Österrike. Flera svenska mjölkproducenter prövar redan konceptet.
Den veterligen första mjölkautomaten i Finland har nyligen ställts upp på en gård i Ylivieska. Det uppger åtminstone tidningen Kalajokilaakso, som i ett reportage berättar om mjölkbönderna Sari och Marko Sorvistos nyaste investering.
Enligt Marko Sorvisto är föreskrifterna mindre stränga på andra håll i Europa där det är tätt med automater. Han medger att byråkratin gör det svårt att få lönsamhet i projektet. Å andra sidan är automaten en bra pr-grej, säger Sorvisto till tidningen.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab