|
5.8.2016 / Landsbygdens Folk
Finansministeriet föreslår lättnader i arvs- och gåvoskatten
Skärpningarna av beskattningen, som främst har förverkligats under den föregående riksdagsperioden, innebär enligt finansministeriets utkast att effekten av de lättnader, som tillämpas i samband med beskattningen av generationsväxlingar, försvagats kraftigt.
Det gäller inte minst när man tänker på de stora mängder kapital som ofta är fast i jordbruket.
Gränserna ändras
I gåvoskatten vill ministeriet höja den skattefria andelen från 4.000 till 5.000 euro. Vidare vill ministeriet sänka det högsta steget i skatteskalorna från en till en halv miljon i både arvs- och gåvoskatten.
Dessutom föreslår alltså ministeriet att beskattningen inom de nya gränserna överlag sänks jämfört med nu. De föreslagna gränserna och beskattningen av dem framgår av tabellen i veckans pappers- och nättidning.
Skärpning vid vidare överlåtelse
Avsikten är att de nuvarande lättnaderna i anslutning till generationsväxlingarna hålls kvar.
När det gäller överlåtelse av egendom inom fem år efter att man mottagit den och man fått skattelättnader på grund av generationsväxling föreslår dock ministeriet en skärpning. I sådana fall kan man bara räkna den del av den utan vederlag mottagna egendomen som man betalat skatt för som anskaffningsutgift.
Samtidigt hålls den nuvarande regeln kvar om att anskaffningsutgiften räknas ut av gåvogivarens anskaffningsutgift, i fall mottagaren överlåter egendomen vidare innan ett år förflutit från gåvan.
Reglerna som berör lättnader i beskattningen vid generationsväxlingar inom aktiebolag ändras så att en minderårigs arvsandel berörs av lättnaderna under förutsättning att andelen utgör minst tio procent av företagets aktier. I sådana här fall ska det vara möjligt att en förmyndare företräder den minderåriga i företaget.
Väntar med utmätningen
Vidare införs en regel om att arvsskatt inte skickas till utmätning förrän två år har gått efter skattens första förfallodag. Före det ska inte heller den skattskyldiga sökas i konkurs och uppgifterna inte föras in i skatteskuldsregistret.
För den tid skatten lämnas obetald skulle i alla fall vanlig förseningsränta drivas in. Nämnas kan att den under första hälften av 2016 är 7,5 procent.
Redan under fjolåret tillämpades förlängningen av skatteindrivningen vid generationsväxlingar från 5 till 10 år.
Inte längre skattefrihet för försäkringsersättningar
I utkastet föreslås också att skattefriheten för försäkringsersättningar vid dödsfall till arvtagarna på upp till 35.000 euro dras in, likaså skattefriheten för hälften av försäkringsersättningen för efterlevande make.
Man har beräknat att ändringarna får kosta sammanlagt 40 miljoner euro årligen i statsbudgeten. Då har emellertid inte uppskoven med indrivningen beaktats. I sitt utkast räknar ministeriet därför med ytterligare 15 miljoner under en två års period.
Avsikten är att lagen ska träda i kraft i början av 2017. Ändringen av regelverket om indrivning av arvskatt skulle dock träda i kraft först i början av november 2017.
Lagändringen behandlas i anslutning till behandlingen av budgetpropositionen för 2017.
Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi
|
|