|
29.7.2016 / Landsbygdens Folk
Krispaketet en parodi enligt SLC-ordföranden
Förlusterna inom näringen är uppe i storleksklassen 400 miljoner euro årligen.
På grund den omfattande export vi tidigare hade till Ryssland drabbar blockaden Finlands jordbruk extra hårt.
- Inför EU:s jordbruksministermöte krävde producentorganisationerna att detta måste beaktas, men så blev det inte, fortsätter SLC-ordföranden. Nu har alltså EU bestämt att Finland får ett krisstöd på 7,5 miljoner euro, vilket betyder 1.000 euro per mjölkgård i medeltal eller under 30 euro per mjölkko. Medlemsländerna har visserligen rätt att lägga till lika stora summor i nationella medel som de får i krisstöd från EU, men det ändrar inte situationen i grunden. Totalt sett blir summorna ändå marginella för mjölksektorn.
Dubbelt de minimis-stöd hade behövts
Holger Falck påminner dessutom om att paketet inte beaktar andra produktionsgrenar just alls.
För att ens till en del kunna underlätta den ekonomiska situationen för andra produktionsgrenar än mjölkproduktionen, exempelvis svinproduktionen, hade en fördubbling av det så kallade de minimis-stödet både på gårdsnivå och då det gäller landskvoten absolut behövts. Det hade också Finland föreslagit men förslaget vann tyvärr inget gehör.
De minimis-stödet är den lagliga grund för utbetalning av nationellt stöd utöver det krisstöd och den lika stora nationella tilläggsdelen som ingår i krispaketet.
- I detta nu är taket för de minimis-stödet på 15.000 euro under tre skatteår redan nått för en del svingårdar, påpekar Holger Falck. Dessutom torde högst en fjärdedel återstå av landskvoten på 46 miljoner euro efter att del gårdar senare i år väntas ha ansökt om och beviljats likviditetslån. Detta i och med att landskvoten förblir den samma som hittills. Av de här anledningarna är mina förväntningar på ett nationellt krispaket i höst allt annat än stora, fortsätter SLC-ordföranden.
Han ifrågasätter också effekten av stödet för en frivillig minskning av mjölkproduktionen.
- För det första kommer det att handla om en temporär minskning och för det andra finns det krafter både i och utanför EU med gynnsammare produktionsförhållanden än våra.
Stöd för mindre mjölk från och med september?
EU:s kriterier för den del av stödpaketet på 150 miljoner som ska minska mjölkproduktionen den frivilliga vägen väntas vara klara i början av september. Stödet som är beräknat till 14 cent per kilo går direkt till de bönder inom EU som går med på att minska sin produktion och det riktas till alla mjölkproducenter. Enligt planerna ska det bli fyra ansökningsomgångar för stödet med början i september.
Stödet betalas ut senast 45 dagar efter ansökans sista jämförelsemånad.
Pengar också till medlemsländerna
Som fördelningsgrund för den andra delen av krispaketet på 350 miljoner euro till medlemsländerna har man använt det sammanlagda antalet mindre gårdar i det enskilda medlemslandet och kollat hur drastiskt priserna har sänkts. Det är i huvudsak det här stödet som Holger Falck kritiserar för att vara otillräckligt i texten här ovan. Regeringen väntas besluta om den nationella tilläggsfinansieringen i anslutning till budgetrian.
I krispaketet ingår också att medlemsländerna kan frikoppla produktionskopplat mjölkstöd, så att bonden skulle få stöd under 2017 fastän gården inte har mjölkkor längre.
Intervention av skummjölkspulver förlängs
I krispaketet ingår vidare att förlänga den offentliga interventionen av skummjölkspulver från 30 september till slutet av februari nästa år. Taket för mängder som köps in för ett fixerat pris skulle i alla fall hållas på 350.000 ton under resten av det här året.
Dessutom skulle ett system med stöd för privat lagring av skummjölkspulver fungera till slutet av februari nästa år.
Det ska även bli möjligt för medlemsstaterna att tidigarelägga stödutbetalningarna så att 70 procent av de direkta stöden från EU så som grundstödet kan betalas ut i oktober. Även 85 procent av stöden i landsbygdsutvecklingsprogrammet så som LFA- och miljöersättningen kan betalas ut i oktober, dock först efter att övervakningen är slutförd.
Slutligen innehåller förslaget en möjlighet att uppdatera stödet till producentorganisationer inom frukt- och grönsakssektorn för att minska utbudet på varor.
Bra att paketet kom enligt Tiilikainen
EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan varnar för, att krispaketet är det sista och att EU nu har använt alla medel som stått till förfogande.
Efter ministermötet sade bland andra jord- och skogsbruksminister Kimmo Tiilikainen (c) att stödpaketet hade behövts tidigare men det var bra att det nu lagts fram. Enligt honom är en höjning av marknadspriserna i alla fall det enda hållbara sättet att återfå lönsamhet för gårdarna.
- Ett stöd som går ut på att minska ny mjölkproduktion leder förhoppningsvis till en stabilisering av marknadspriserna, sade minister Tiilikainen.
Han försäkrade också att Finland till fullo utnyttjar möjligheterna för stödförhöjningar och tidigareläggning av stöden i landsbygdsutvecklingsprogrammet. Det skulle innebära att man kan betala ut 60-70 miljoner stöd under oktober i stället för december.
Utöver stödåtgärderna diskuterade jordbruksministrarna också en förenkling av förgröningsstödet, den internationella handeln med jordbruksprodukter samt arbetsprogrammet under det nya ordförandelandet Slovakien.
Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi
|
|