Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
29.7.2016 / Landsbygdens Folk
EU:s ambitiösa klimatmål gäller också för jordbruket
EU har redan utsläppsmål för energiförsörjningen och industrin. Nu står bland annat trafiken, avfallshanteringen och bostäderna i fokus. Paketet berör också markanvändning samt jord- och skogsbruk.
Målsättningarna varierar mycket mellan medlemsländerna. De strängaste målen gäller för Sverige, Luxemburg, Danmark, Finland, Tyskland och Storbritannien. För Finland föreskriver EU en reducering med 39 procent.
Bara Luxemburg och Sverige har strängare nedskärningsmål. Flera länder i Östeuropa klarar sig betydligt lättare undan. Det stora jordbrukslandet Polen ska sänka utsläppen med sju procent. Bulgarien och Rumänien klarar sig med noll och två procent.
Enligt kommissionen måste varje medlemsland se till att CO2-emissionerna från markanvändningen kompenseras genom andra åtgärder. Detta ska tillåta en viss flexibilitet.
Bland annat ska det vara möjligt att kompensera utsläpp från ett visst område genom skogsplanteringar eller en uthållig skötsel av skogar, åkrar och betesmarker. Markanvändning och skogsbruk bidrar till en solid klimatpolitik, skriver kommissionen.
Till denna sektor räknar kommissionen användningen av mark, träd, växter, biomassa och trä. Sektorn spelar en nyckelroll för klimatmålen, eftersom processen också tar upp och lagrar CO2.
Skogarnas betydelse som kolsänka beaktas däremot inte i förslaget. Kommissionen hänvisar till svårigheter att upprätta jämförbara och rättvisa beräkningar för olika medlemsländer. Möjligen kan denna aspekt införas senare.
Långtifrån alla medlemsländer är nöjda med sina kvoter. Det gäller också Finland, som hade räknat med en något lägre nationell målsättning. Förslaget väntas nu bli föremål för intensiva förhandlingar.
EU-parlamentet involveras också i processen och måste i slutändan godkänna det färdiga avtalet. De nationella målen har räknats fram av kommissionen med beaktande av bruttonationalprodukten för varje enskilt land.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab