Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
8.7.2016 / Landsbygdens Folk
Kaotiska jordbruksmarknader kräver riskhantering
- Vi kan inte ta efter det amerikanska systemet utan måste utveckla ett helt annat system med direktstöd och ett system för marknadshantering, menar Max Schulman, ordförande för europeiska producentförbundet Copa- Cogecas spannmålsutskott och MTK:s spannmålsombud.
Schulman menar att man behöver bättre marknadsinformation till grund för ett eventuellt nytt system och nämner prissäkring via futurer inom spannmålssektorn.
- Det är ovisst, särskilt för spotförsäljningen då skörden inte lyckats. Terminskontrakt gäller inom handeln och för export. Men vi behöver mera instrument för gårdar enligt storlek. Vi måste handskas med risk och måste ha mera information kring marknaden. - Det amerikanska systemet är mera flexibelt i och med att det finns medel tillgängliga då det behövs. Vi måste utveckla ett EU- system, men kan vi göra det så att det täcker hela lantbrukssektorn? Jag tror knappast det, konstaterar Schulman. - Men vi kan inte begränsa det bara till nästa CAP på fem år utan måste vara mera förutseende.
En arbetsgrupp har tillsatts för att se över riskhanteringsinstrument inför den nya CAP- perioden. Avsikten är att komma med en rapport över hur man ska handskas med prisvolatiliteten. På Copa- Cogeca vill man dessutom att industrin och uppköparna belyser prisbildningen så att inte producentpriset verkar som taget ur luften, särskilt vad gäller mjölksektorn.
- Vi måste avvärja volatilitet i fortsättningen, det är ett sätt att säkra stabiliteten som en reaktion på rådande marknadskaos där lantbrukssektorn befinner sig i stormens öga, konstaterade Pekka Pesonen, generalsekreterare på Copa- Cogeca.
Men det råder inte enighet mellan producentförbunden om vad som krävs för att bättre hantera volatiliteten. Den franska tankesmedjan Momagri är skeptisk och menar att någon eventuell EU- försäkring ändå inte skulle vara tillräcklig i fall av större kriser. Istället vill man se direkta marknadsåtgärder för att kontra marknadscyklerna.
- Det sägs att USA och Kina och andra aktörer på världsmarknaden stöder allt mera inhemsk matproduktion. Brasilien har också subventioner som motsvarar hälften av stödnivån i EU. De statliga subventionerna till det kinesiska jordbruket motsvarar egentligen stödnivån i EU, trots det lägre kostnadsläget där, konstaterar Jacques Carles, verksamhetsledare på franska Momagri.
- I EU har direktstöden minskat medan de i andra länder har ökat och i EU har vi stödet frånkopplat från produktionen, medan man i Kina betalar stöd till inkomst och direkt för produktion.
På Momagri skulle man helt vilja göra om CAP och menar att frånkopplingen av stödet från produktionen har givit upphov till perversa effekter.
- Det är just det som lett till att vinstmarginalen då går till andra! Frånkopplingen leder till höjningen av produktionskostnaderna! Det leder till ineffektivitet och det måste finnas andra möjligheter, som att stöda inkomsten då priserna är låga eller för producenten att ingå futurer eller terminskontrakt.
Den franska tankesmedjan vill också att finansinstitutens investeringar i råvarumarknaden begränsas då volatiliteten på råvarumarknaden ibland är större än på finansmarknaden. Man menar att volatiliteten på råvarumarknaden inte orsakas av de yttre risker, såsom väder och klimat, som ofta anges som orsak, utan andra finansiella faktorer och obalanser i de kortsiktiga finansströmmarna. Lantbrukssektorn är i nuläget strukturellt instabil och den systemiska risken gör att man måste överväga riskhantering såsom inbetalningar till försäkringsfonder. En radikalare idé är att ha reserver för en garantibetalning direkt in på gårdens bankkonto då intäkterna sjunker drastiskt och det är en av de åtgärder som Momagri föreslår att man ska överväga i EU inför nästa CAP. Tanken är att EU- förvaltningen ska kunna bemöta konsekvenserna av stora prisfluktuationer. Men i USA har försäkringssystemen som ska garantera producenten inkomst visat sig problematiska i och med att betalningsfristerna är långa och de administrativa kostnaderna höga. Stödet på basis av försäkringen beräknas nämligen på producentens verkliga inkomster och försäljning i slutet av bokföringsåret och då kan ett system som baserar sig på direktstöd eller kopplat stöd istället fungera smidigare.
- Produktionsstandarden är överlag högre i EU. Det kunde bli mycket svårt att istället ändra riktning mot ett riskhanteringssystem. EU- producenterna befinner sig på världsmarknaden så en slutsats man kan dra är att det behövs ett bra system för marknadsinformation, betonar Max Schulman.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab