|
1.7.2016 / Landsbygdens Folk
SLC:s strategi godkänd - nu ska den implementeras i praktiken
I måndags när SLC:s fullmäktige höll vårmöte i Jakobstad godkändes strategin slutgiltigt.
- Nu har SLC en strategi med tjugo strategiska åtgärder beskrivna i detalj. Men det är nu som vi ska fundera på vad de här åtgärderna betyder i praktiken. Hur ska strategin omsättas i praktiken? Det är frågor vi ska reda ut i fortsättningen, säger SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg när han inledde diskussionen kring strategin efter den stadgeenliga delen av vårmötet var avklarad.
Strategins fokusområden är politik, marknad, sociala frågor och kompetens. Varje område har fem detaljerade åtgärder. Som till exempel gällande marknaden där en av åtgärderna är att SLC ska arbeta för att få ett mervärde för kvalitativa produkter och förbättra marknadspositionen för producenterna.
- Innebär det här att vi till exempel i högre grad ska satsa på spannmålsexport, ha en effektivare husdjursbevakning än nu eller föra en tätare dialog med andelsföretagen? Det viktigaste är att vi har en gemensam syn på vad åtgärderna betyder, säger Åberg.
Han fortsätter:
- Vi bör också fundera på SLC:s arbetsfördelning. Är organisationen den rätta och vi har rätt arbetsfördelning mellan centralförbundet, landskapsförbund och nu också skogsvårdsföreningarna. Kan vi bli effektivare?
Christer Finne (Korsholm) tycker det är bra att marknaden är ett fokusområde i strategin.
- Som frilandsodlare säljer jag mycket av mina produkter själv. Jag och många andra skulle behöva hjälp med marknadsföring och information kring rådande priser på hemmamarknaden och i Europa. Jag vet att jag ibland har gjort dåliga affärer eftersom jag inte känt till prisläget i Europa. Det vore värdefullt att få information snabbt från till exempel SLC, säger han.
Jan Salmén (Åland) betonade vikten av att SLC arbetar för att det inte uppstår konflikter mellan olika produktionsgrenar. Risken att det sker ökar under dåliga tider.
- Här är vi överens, men på fältet händer det lätt att man ser till sin egen produktionsinriktning. Det är viktigt att vi skapar en vi-anda inom SLC där alla jobbar för samma sak. För det får inte uppfattas som att SLC bara jobbar för några enskilda grupper som till exempel mjölk- eller köttsektorn, säger han.
Anna Alm (Raseborg) lyfte fram vikten av att SLC har en fungerande kommunikation till medlemmarna. En kommunikation som alla förstår.
- Som fullmäktigeledamot har till och med jag ibland svårt att förstå alla siffror som presenteras på våra möten. Det är mycket viktigt att vi har en kommunikation så att medlemmarna förstår vad vi säger. Jag är jätteglad över strategin för den är en möjlighet att vi når ut till fler medlemmar och förtroendevalda på alla nivåer.
Hon fick medhåll av Mickel Nyström (Pargas).
- Det som är positivt med strategin är att vi har fått ett förnyat utseende. Det viktigaste är att SLC lyckas föra fram sitt budskap till medlemmarna och här har strategin en viktig roll. Det är också av stor vikt att vi i strategin betonar kompetensen så att vi alla blir professionellare gällande exempelvis den internationella handeln.
Fullmäktige konstaterade också att medlemmarna har stora förväntningar på SLC. Inte minst gällande politiken som är ett av centralförbundets viktigaste fokusområden. Viceordförande Mats Nylund betonade organisationens roll som en pålitlig och sakkunnig part.
- SLC är en sakkunnig organisation som kan påverka lagstiftning. Vi sitter med i många av ministeriets arbetsgrupper där man litar på att vi för fram rätt budskap. Det är mycket viktigt för vårt förtroende att vi inte populariserar vårt budskap. Då kan det slå fel, säger han.
Och fortsätter:
- Samtidigt är det här ett bekymmer. Medlemmarna ställer störst krav på oss där vi inte egentligen kan påverka, det vill säga prissättningen. Den största delen av vårt arbete blir inte utmätt i priser och det är ett dilemma.
- Det finns ett gap mellan de politiska redskap vi har och medlemmarna och det är alltid svårt att påvisa att vi är med och påverkar trots att det finns många åtgärder som inte skulle ha vidtagits om det inte vore för SLC:s insats.
Thomas Blomqvist, ordförande för SLC Nyland, lyfte fram att SLC:s fullmäktige kan bli effektivare och tydligare. Det han syftar på att fullmäktige är ett organ där olika åsikter och produktionsinriktningar möts och att det är där som en samsyn kan skapas.
- SLC:s fullmäktige borde också i högre grad diskutera bokslut och budget. Har vi nått våra mål utgående från bokslutet och budgeten. Det vore värdefullt om fullmäktige aktivt skulle komma med synpunkter i de här frågorna. Det är svårt med uppföljning men ambitionen borde vara att gå i den riktningen, säger han.
Under den officiella delen av mötet beviljades förbundsstyrelsen ansvarsfrihet. Bokslutet var positivt och medlemsavgifterna för nästa kalenderår fastställdes till samma nivå som för nuvarande. På mötet redogjorde också SLC:s verksamhetsledare Johan Åberg för verksamhetsåret 2015. Styrelseordförande Holger Falck bjöd i sin tur på en jordbrukspolitisk översikt.
|
|