|
1.7.2016 / Landsbygdens Folk
Brittiska producenter lägger upp Brexit-strategi
Svårigheten är att ingen ännu vet när regeringen tillträder eller hur den kommer att se ut. Det finns ingen självklar person för posten som premiärminister och det saknas tillförlitliga planer för en framtida jordbrukspolitik.
Producentorganisationen NFU valde att ligga lågt inför Brexit-omröstningen. NFU lät utomstående experter sammanfatta konsekvenserna av ett brittiskt utträde för jordbruket men avstod från direkta rekommendationer till sina medlemmar.
I det skedet lovade NFU att arbeta för en möjligast stark intressebevakning för sina medlemmar, hur det än går i omröstningen. Det löftet försöker NFU-ordföranden Meurig Raymond hålla men uppgiften blir inte lätt.
Raymond förutspår en turbulent övergångstid för sina medlemmar. En svår fas med osäkra tider förestår i snart sagt alla sektorer som är viktiga för det brittiska jordbruket. NFU har försökt sortera ut de viktigaste politikområdena.
De närmaste åren kommer Storbritannien ännu att vara medlem av EU. Följaktligen hoppas de brittiska farmarna på fortsatta EU-bidrag fram till 2020, då EU:s nuvarande stödprogram löper ut.
NFU utgår från att EU-jordbruket också framöver kommer att vara britternas viktigaste referens. Det gäller att snabbt skapa kontakter till den nya regeringen i London för att starta förhandlingar.
Det primära målet är att trygga ett handelsavtal med resten av Europa för att garantera ett brittiskt tillträde till EU-marknaden. Det förutsätter nationella produktstandarder som följer EU:s normer.
NFU hoppas att nästa regering ska betrakta jordbruket och livsmedelskedjan som en strategisk resurs för bland annat sysselsättning och miljö. Förhoppningen är en tillväxtstrategi som främjar konkurrenskraft och hållbarhet.
En preliminär checklista har färdigställts för att analysera nästa regeringsprogram. NFU efterlyser investeringar, strategier för att tackla livsmedelskedjan och intresse för satsningar på ny teknik, djurvälfärd och växtskydd.
Producenterna konstaterar att alla stora globala ekonomier håller sig med en jordbrukspolitik för att säkerställa tillgång på mat till rättvisa priser. NFU kräver en nationell jordbrukspolitik med direktstöd och landsbygdsstöd enligt EU-modell.
Den skotska producentorganisationen NFU Scotland hoppas likaså på snabba besked och förhandlingar om nya stödarrangemang för sina medlemmar. Enligt NFUS-ordföranden Allan Bowie är alla frågor nu öppna.
Bowie kräver att Brexit-politikerna nu ska infria alla sina löften som de har kommit med under valkampanjen. Det gäller både stödet till jordbruket och möjligheterna till handel med övriga Europa och de globala marknaderna.
Den skotska producentbasen svävade däremot på svaret då han senaste veckoslut tillfrågades om förbundets inställning till en ny folkomröstning om ett självständigt Skottland. Enligt Bowie ska jordbrukarna först vänta och se hur Europa utvecklar sig.
Bowie påminde om att inga omedelbara förändringar står för dörren. De viktiga besluten gäller framtiden. Jordbrukarna gör klokast i att först invänta signalerna från både London och den skotska regeringen.
|
|