Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
17.6.2016 / Landsbygdens Folk
De stora EU-länderna sätter press på Bryssel
Kort därefter hamnade det tyska mjölkpriset i fritt fall och läget på gårdarna försämras från dag till dag. Senaste torsdag träffades Schmidt, hans franska kollega Stèphane Le Foll och Polens jordbruksminister Krzysztof Jurgiel i Warszawa för att dryfta läget.
Mötet resulterade i en så kallad Warszawa-resolution för en europeisk lösning på marknadsproblemen inom mjölksektorn. Enligt de tre ministrarna får mjölkbönderna inte längre lämnas ensamma med sina problem.

EU betalar ett för högt pris
Ett gemensamt europeiskt paket skulle ge medlemsländerna bättre möjligheter att angripa problemen på ett flexibelt sätt. Kravet är att stödpaketet kopplas till gårdar som frivilligt bromsar sin mjölkproduktion.
Enligt de tre ministrarna måste den aktuella marknadskrisen lösas med europeiska åtgärder inom ramen för CAP. Nationella åtgärder är ett felgrepp som framkallar nya marknadsstörningar, löd budskapet från Warszawa.
Schmidt, Le Foll och Jurgiel understryker att de inte eftersträvar en återgång till mjölkkvoterna. Målet är ekonomiska morötter som uppmuntrar till en lägre produktion för att nå en hållbar lösning på mjölkmarknaden.
Agrarkommissionär Phil Hogan har hittills inte visat något intresse att sänka mjölkproduktionen genom ekonomiska stimulansåtgärder. Enligt Hogan har kommissionen redan använt alla tillbudsstående verktyg.
Priset för ett komplett sammanbrott av marknadens strukturer har blivit alldeles högt för EU och varje enskilt medlemsland. Alltför mycket står på spel, sade de tre ministrarna och krävde att EU nu måste lägga fram ett nytt krispaket.
Ministrarna förväntar sig att kommissionen presenterar sitt paket redan på ministermötet i juni. Den gemensamma europeiska jordbrukspolitiken är en elementär byggsten för den europeiska integrationen, argumenterar de.
Italiens jordbruksminister Maurizio Martina meddelade på fredagen att också Italien ansluter sig till gruppen. Enligt Martina har EU inget annat val än en frivillig mängdreducering som stimuleras med pengar från Bryssel.

Tyska producenter behöver en miljard euro
Den tyska producentorganisationen Deutscher Bauernverband (DBV) ställer sig däremot skeptisk till planerna. DBV befarar att en eventuell EU-hjälp är för långsam. Gårdar som drar ner produktionen hinner gå i konkurs innan hjälpen från Bryssel hinner fram.
Den tyska regeringen har nyligen lovat att stöda sina mjölkbönder med åtminstone 100 miljoner euro, men det räcker inte på långt när. En miljard euro är ett minimum om man ska nå ett resultat, anser DBV.
DBV har föreslagit att mejerierna skulle betala differentierade invägningspriser till producenterna - likviden för mjölk som överstiger den avtalade mängden skulle prissättas lägre. Men det är oklart om mejerierna går med på modellen.
Jordbruksministeriet i Berlin låter hälsa att en miljard euro är ett orealistiskt belopp. I bästa fall kunde delstaterna övertygas att komplettera regeringens utlovade stöd på 100 miljoner euro med ytterligare 100 miljoner euro ur sina egna budgetar.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab