Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
30.8.2002 / LF
Oenigt om agrarsubventioner på FN-möte i Johannesburg
De rika länderna gav i fjol utvecklingshjälp till ett värde av 58 miljarder euro. Samtidigt subventionerade de sitt lantbruk med 357 miljarder euro. På FN:s världstoppmöte i Johannesburg stod industriländernas agrarsubventioner ånyo i fokus.
Agrarsubventionerna var en av de svåraste frågorna under FN:s stora toppmöte i Johannesburg. EU och USA står i skottlinjen. I EU motsvarar subventionerna 35 procent av lantbrukarnas inkomster. I USA har motsvarande siffra stigit från 14 till 21 procent sedan mitten av 1990-talet.
- Den europeiska unionen vill omsätta besluten från WTO-toppmötet i Doha, sade EU-kommissionären för utveckling och bistånd, Poul Nielson, inför mötet. Några fler eftergifter vägrade han emellertid inte lova.
I Doha enades WTO-länderna om att inom tre år förhandla fram en lösning som ska ge utvecklingsländerna större chanser i världshandeln. Utvecklingsländerna - och i synnerhet G77-gruppen - fruktar att i-länderna ska frångå det beslut som togs i Doha om en successiv nedskärning av subsidierna.
Politikerna i stora lantbruksländer som USA och Frankrike tar inte gärna nedskärningar av subsidier på tal i rädsla för den mäktiga agrarlobbyn. Samtidigt har det handelspolitiska klimatet blivit hårdare. USA ökar stödet till sina farmare. I Europa växer motståndet mot en reform av agrarpolitiken. Den försämrade konjunkturen minskar ytterligare politikernas vilja att diskutera reformer.
Inom EU anser man att USA:s beslut att öka lantbruksstödet har förorsakat något av en förtroendekris i förhandlingarna. Samtidigt lägger USA skulden på EU. USA-regeringen har föreslagit att subventionerna avskaffas inom fem år.
- Det är EU som stretar emot, sade USA-delegater under FN-mötet.
U-länderna beskyller industriländerna för att ruinera deras lantbruk med sina subventioner. De har små chanser att konkurrera då industriländerna gör sig av med sina överskott till subventionerade priser. Inte ens hemmamarknaderna lönar sig i den övermäktiga konkurrensen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab