Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
10.6.2016 / Landsbygdens Folk
Matkedjan måste få effektivare spelregler
Resolutionen har beretts i utskottet för den inre marknaden och godkändes på tisdagen av parlamentet med en bred majoritet. Trots sin icke-bindande karaktär är resolutionen en klar signal till EU-kommissionen som nu förväntas reagera.
Problemet har blivit särskilt markant det senaste året mot bakgrunden av de fallande producentpriserna på bland annat mjölk, griskött samt frukt och grönsaker. Men EU-kommissionen har hittills försökt lösa frågan på frivillig väg.

Parlamentet vill ha EU-lag
Det leder ingen vart, anser parlamentet. Försöken att på frivillig väg övertyga parterna att avstå från otillbörliga affärsmetoder kan i viss mån begränsa skadorna, men löser inte problemet på ett hållbart sätt. Nu krävs konsekventa och resoluta åtgärder.
Parlamentet vill främja rättvisa och öppna relationer mellan livsmedelsproducenter, leverantörer och distributörer. En mer rättvis handel kan i sin tur göra det lättare att hantera överproduktion och slöseri med livsmedel.
- Initiativen har inte varit effektiva. Vi måste förbättra relationerna mellan leverantörer, matbutiker och stormarknader. Det är särskilt viktigt att stoppa den så kallade skrämselfaktorn, säger parlamentets föredragande, polacken Edward Czesak (ECR).
Alla spelare inom livsmedelskedjan borde ha samma rättigheter. Om livsmedelspriserna inte täcker produktionskostnaderna, hotas hela den europeiska produktionen på lång sikt. Stora aktörer inom handeln missbrukar sin starka ställning.
De säljer mejeriprodukter, frukt och grönsaker till priser som missgynnar tillverkare och producenter. Den ojämna inkomst- och maktbalansen i kedjan måste ändras för att stärka jordbrukarnas förhandlingsposition, heter det i resolutionen.
Jordbrukare på små- och medelstora gårdar är särskilt sårbara för otillbörliga affärsmetoder i livsmedelskedjan. Producenterna måste ofta sälja med förlust, eftersom de inte kan förhandla jämbördigt med starkare aktörer.

Kan bli en vändpunkt
Den finländska parlamentarikern Hannu Takkula (liberal) betraktar parlamentets resolution som en avgörande vändning. Enligt Takkula skördas nu resultatet av ett långvarigt jobb i jordbruksutskottet.
Hela 751 ledamöter i plenum har fastställt att någonting inte stämmer inom EU:s livsmedelshandel. Kravet är en ny ramlagstiftning för att rätta till missförhållandena, kommenterade Takkula efter omröstningen.
En arbetsgrupp inom EU-kommissionen lade fram en rapport om lagstiftningen i medlemsländerna i januari. Då konstaterade kommissionen att principerna varierar enormt mellan länderna.
Trots detta har kommissionen inte sett något behov av en ramlagstiftning på EU-nivå, vilket parlamentet nu kräver. Kommissionen har lovat att ompröva frågan i slutet av sin mandattid.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab