|
3.6.2016 / Landsbygdens Folk
Hogan erkände krisverktygens otillräcklighet
- Den gemensamma jordbrukspolitiken erbjuder en rad verktyg gjorda för kriser som den vi nu upplever. Men efter att vi har tagit alla de verktyg som finns tillhanda i användning, så är krisen inom mjölksektorn fortfarande aktuell och vi måste göra mera. Det aktualiserar frågan om den gemensamma jordbrukspolitiken CAP erbjuder de lämpligaste medlen för att åtgärda en så djup och utdragen kris eller om vi borda ta andra verktyg i användning.
Kompromissa inte med konkurrenskraften
Kommissionären berörde också de förpliktelser som Parisavtalet om begränsning av jordens uppvärmning innebär för jordbruket. Han pejlade dem med Europeiska rådets tidigare riktlinjer, det vill säga att ett sammanhang behövs mellan matsäkerheten i EU och klimatförändringen.
- Vi måste under alla omständigheter försäkra att vi inte kompromissar med den europeiska jordbruksproduktionens konkurrenskraft i jämförelse med den övriga världen, sade kommissionär Hogan.
Även förenklingen av den gemensamma jordbrukspolitiken var tema i Phil Hogans tal. Han hänvisade till upplägget från ordförandelandet Nederländerna, där det heter att den fortsatta processen kring förenklingen måste integreras med framtidens utformning av den gemensamma jordbrukspolitiken CAP.
Kommissionären ansåg att det torde finnas förutsättningar för att diskutera några förslag om förenkling av förgröningen under jordbruksministrarnas möte i juni.
Jordbruk och mat
Ordförandelandets jordbruksminister Martijn van Dam höll på pressinformationen efter mötet med om att jordbrukarna kämpar för sin lönsamhet just nu.
I övrigt gick diskussionerna på mötet bland annat ut på hur den europeiska jordbrukspolitiken skulle kunna tillämpas på ett sätt som underlättar utvecklingsländerna i sin matproduktion samt den framtida utformningen av CAP.
- Vi var i huvudsak överens om att den gemensamma jordbrukspolitiken ska finnas och att den också ska hjälpa jordbrukarna att få inkomster, sade han.
Ordförandelandet har strävat efter att integrera jordbruks- och livsmedelspolitiken med varandra.
På en fråga om läget för ekoreformen sade minister van Dam att han vill vara optimist och tro på en lösning så att det reformarbete som redan pågått ganska länge ger resultat ännu under det nederländska ordförandeskapet, som tar slut om en månad.
Nytänkande och fosforkvoter
Under det två dagar långa mötet besökte ministrarna bland annat en utställning i staden Eindhoven om innovationer och nytänkande inom matproduktionen och avlade även en visit på det nya försökscentret Philips GrowWise i samma stad.
Här prövar man bland annat ut belysningens, värmens och vattentillförselns inverkan på växter. Odlingarna är i 4 våningar med olika former av belysning och bevattning.
Senare under måndagen bekantade sig ministrarna och deras följe med mjölkproducenten Rik Lagendijks nybyggda lösdriftsanläggning i Baarschot med uppfällbara gardinväggar. Rik Lagendijk har satsat stort på kornas trivsel.
Som strö används träflis som blandas med kornas spillning och den vägen komposteras. En gång per år töms hela ladugården för kompostmassan. Korna har betesmark direkt utanför dit de kan gå när växligheten tillåter.
Ladugården är byggd för 250 mjölkande kor, men Rik Lagendijk har för tillfället bara 180.
- Jag kan inte skaffa flera just nu på grund av strängare begränsningar av fosforspridningen, säger han.
Poängen är att landets kobesättning har hunnit växa betydligt sedan mjölkkvoterna slopades 2015, och nu har regeringen lagt tak på ökningen genom att införa fosforrätter inom jordbruket som man kan köpa och sälja. Den som utvidgar behöver alltså tillräckligt med fosforrätter.
Bönderna ser det här så att regeringen byter mjölkkvoterna mot fosforkvoter och därigenom upprätthåller begränsningen av produktionen.
Det gav de också uttryck för under en demonstration utanför Rik Lagendijks gård, när ministrarna redan hade bänkat sig i bussen för avfärd. Demonstranterna ville att ministrarna skulle komma ut i det kraftiga regnvädret för att höra på deras budskap, men man kom på en kompromiss så att en talesman i stället fick komma in i bussen och framföra budskapet.
Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi
|
|