Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
3.6.2016 / Landsbygdens Folk
Mjölkkrisen överraskade EU
Flera faktorer spelar in. Det ryska embargot har raserat en fjärdedel av den europeiska exporten av mjölkprodukter. Han påpekade samtidigt att det europeiska jordbruket genererar det största överskottet på världsmarknaden.

Hogan slår ut med händerna
Agrarkommissionär Phil Hogan framhöll inför parlamentet att kommissionen höjer interventionstaket för mjölkpulver från 218.000 ton till 350.000 ton. Det finns ingen väg ur krisen om inte utbudet av mjölkprodukter kan sänkas, påminde han.
Hogan påpekade att kommissionen de senaste veckorna har använt upp alla sina tillbudsstående verktyg för att stabilisera mjölkmarknaden. Utöver privat lagring, intervention och nya exportmarknader aktiveras dessutom artikel 222.
Därmed kan mjölksektorns branschorganisationer och andelslag komma överens om frivilliga nedskärningar av produktionen för att sänka utbudet. Reglerna gäller åtminstone fram till medlet av oktober men kan ännu förlängas med sex månader.
Nya EU-pengar till medlemsländerna är Hogan däremot inte villig att diskutera. Regeringarna kan däremot bevilja stöd för åtgärder som drar bort överflödig mjölk från marknaden.
Kommissionen fick kritik i parlamentet för sin ovilja att betala stöd till gårdar som går med på frivilliga nedskärningar. Det skulle vara ett effektivt medel för att få ner överskottet. Omvänt skulle inga offentliga medel beviljas till gårdar som inte sänker produktionen.

Copa varnar för konkurser
Trots det svåra läget ska EU inte överge den nya marknadsorienterade mjölkpolitiken. Det underströk holländaren Hans Hoogeveen från EU-värdlandet Nederländernas jordbruksministerium i sin taltur.
Det finns ingen orsak att återinföra kvoterna, ansåg Hoogeven. Han efterlyste mer flexibilitet för att tackla krisbranscherna och hänvisade till att nya åtgärder ska diskuteras under jordbruksministrarnas möte i slutet av juni.
Hoogeven efterlyste också mer resurser för EU:s statistikorgan för mjölkmarknaden MMO. Effektivare marknadsanalyser är nödvändiga. Han ställde också förhoppningar till den nya arbetsgruppen Agricultural Markets Task Force (AMTF).
Arbetsgruppen består av tolv medlemmar som alla är erfarna experter inom olika länkar i livsmedelskedjan. AMTF ska lägga fram sin slutrapport i höst men en mellanrapport kommer att presenteras på jordbruksministrarnas junimöte.
Mansel Raymond från Copas arbetsgrupp för mjölksektorn gick pragmatiskt till verket med sina varningar att fler och fler mjölkgårdar hamnar i konkurs. Kortfristiga aktioner hjälper inte. EU behöver en europeisk mjölkpolitik, underströk Copa-experten.
En bra mjölkpolitik ska garantera producenten en större andel av mjölkpriset. Kommissionens nya åtgärder för en frivillig inskränkning av mjölkproduktionen saknar verkan om de inte kombineras med ekonomiska morötter, fastslog Raymond.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab