|
20.5.2016 / Landsbygdens Folk
Nu finns det ett utkast till principer för offentlig upphandling
I utkastet heter det bland annat att vid planeringen av all upphandling av livsmedels- och måltidstjänster ska statens upphandlingsenheter begära uppgifter om ursprungsland för alla produkter och huvudsakliga råvaror.
För växtodlingsprodukter ska enheterna beakta miljövården, återvinning av näringsämnen och växtskydd enligt behov. Det betyder bland annat att jordmånen sköts genom regelbunden växtföljd och att odlaren gynnar växttäcke vintertid.
Dessutom ska gödselmedel användas efter behov och systematiskt för att förhindra urlakning. Återvunna näringsmedel gynnas.
Vid bevattning används rent vatten, utsädespotatis ska vara fri från skadegörare och när det gäller potatis och potatisprodukter ska man känna till odlingsgården.
Växtskyddet ska basera sig på regelbundet uppdaterade uppgifter om metoder och om deras effekter. I växthusen används biologiska bekämpningsmetoder.
Bär ska kunna användas utan att de behöver hettas upp.
Rotfrukters och grönsakers odlingsplats och uppsamlingsområde ska anges och om de är rivna eller skurna i bitar ska de vara fria från livsmedelstillsatser.
Spannmålsprodukter får inte vara tillverkade av spannmål som avmognats med glyfosat.
När det gäller mjölk-, kött- och äggprodukter ska upphandlingsenheterna beakta djurens välmående och hälsa och även att verksamheten bedrivs på ett ansvarsfullt sätt. Beroende på situationen och efter prövning innefattar det bland annat att grisköttet kommer från gårdar som följer programmet för bekämpning av grishosta och skabb. Dessutom ska gårdarna höra till ett hälsovårdssystem som omfattar uppföljning av produktionskvaliteten. Svinens svansar kuperas inte i syfte att förhindra svansbitning och de ska ständigt ha tillgång till stimulansmaterial. Vid kastrering används smärtlindring eller immunokastrering.
Mjölken och nötköttet bör komma från gårdar som hör till ett hälsovårdssystem med uppföljning av produktionskvaliteten. Vid avhorning används lugnande medel och smärtlindring. Djurens svansar kuperas inte och tjurar kastreras inte.
Mjölkkor får inte hållas uppbundna hela året. Mjölkkor ska få ensilage av hög kvalitet.
Produkter från fjäderfän bör komma från gårdar som under produktionsperioden har följt programmet för bekämpning av salmonella och där fåglarnas näbbar inte trimmas för att förhindra fjäderhackning. Fåglarna får inte hållas i oinredda burar.
Vid produktionen av broilerkött får man inte ha använt antimikrobiella medel, med undantag för koccidiostatika.
Djuren får vara behandlade med antimikrobiella medel bara enligt veterinärordination och inte i förebyggande syfte. Djuren utfodras med foder från foderföretagare som följer programmet för bekämpning av salmonella.
Transport av djur till slakt ska också ske direkt från uppfödningsgården till slakteriet utan mellanstationer.
Statsrådet rekommenderar att också alla andra offentliga upphandlande enheter samt företag som omfattas av statens ägarstyrning iakttar ovannämnda principer och mål.
I ett pressmeddelande om utkastet konstaterar jord- och skogsbruksministeriet att Finland är föregångare när det gäller många produktionsmetoder kring livsmedelssäkerhet, djurens välbefinnande och miljöåtgärder.
– Men man har inte tagit tillräcklig hänsyn till dessa vid den offentliga upphandlingen, heter det.
De offentliga upphandlingarnas sammanlagda årliga värde uppgår till 35 miljarder euro.
|
|