|
20.5.2016 / Landsbygdens Folk
Tyska mjölkpriset rasar okontrollerat
I flera regioner har invägningspriserna sjunkit till 18 eller 19 cent. För att täcka produktionskostnaderna borde Tysklands 75.000 mjölkproducenter få omkring 40 cent per liter för sin mjölk, enligt producentorganisationerna.
Karsten Schmal från producentorganisationen DBV i delstaten Hessen betecknar prisnivån som ”underjordisk”. Det finns ingen gård som kan producera mjölk till sådana priser. Schmal säger att han dagligen får samtal från förtvivlade producenter som behöver råd.
De tyska producenterna har länge lidit av en låg prisnivå men de senaste prissänkningarna har gjort situationen akut. Det finns inget hopp om högre priser så länge överproduktionen i EU fortsätter och exporten inte drar.
Enligt producenterna har marknaden helt enkelt försvunnit. Exporten till Kina har till största delen fallit bort och den ryska marknaden är stängd som en följd av sanktionerna. Agrarkommissionär Phil Hogan lovar nya marknader men hjälpen dröjer.
Den häftiga priskonkurrensen på den inhemska marknaden bidrar också till misären. Kampen om kunderna är extrem inom den tyska livsmedelshandeln. Lågpriskedjorna Aldi och Lidl tävlar om kunderna med bottenpriser och andra kedjor måste följa exemplet.
I början av maj sänkte Aldi priset på färskmjölk från 59 cent till 46 cent per liter. Producenterna kritiserar detaljhandelns prispolitik men ingen rår på marknadskrafterna. Enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung har redan 4.000 tyska mjölkgårdar fått sluta.
EU:s krispaket gav ett visst andrum. Tysklands andel var 69 miljoner euro, som till största delen användes för räntestödda krediter. Staten har dessutom hållit jordbrukskooperativen under armarna med 78 miljoner euro.
Nyligen öppnade EU-kommissionen möjligheten att begränsa mjölkmängden på frivillig bas utan att producenterna får svårigheter med kartellagstiftningen. Men sådana åtgärder ger inga omedelbara effekter på gårdarnas ekonomi.
Förbundskansler Angela Merkel aviserar nu ett nationellt krispaket på minst 100 miljoner euro för att stöda mjölkbönderna. Ännu är det oklart hur pengarna ska användas. Regeringen har utlyst ett toppmöte om mjölksektorn i slutet av månaden.
Producenterna av ekologisk mjölk berörs inte av krisen - ännu. Efterfrågan på ekologisk mjölk har hållit sig på en hög nivå i Tyskland. Invägningspriset har länge pendlat mellan 49,1 och 49,3 cent per liter, beroende på region.
Konsumenternas efterfrågan på ekomjölk har ökat kännbart under den senaste tiden. Enbart under månaderna januari och februari ökade invägningen i hela landet med nio procent, jämfört med samma period år 2015.
Risken är stor att glädjen inte blir långvarig. Handelskedjorna har redan börjat tumma på priserna. Som vanligt är det Aldi som går i spetsen. Den aggressiva lågpriskedjan har redan sänkt priset på ekomjölk med åtta cent.
Producenterna av ekomjölk misstänker att handeln inte tolererar dagens stora prisskillnad mellan konventionell mjölk och ekomjölk. Nu befarar producenterna att andra handelskedjor ska följa Aldis exempel och sänka priset på ekomjölk.
|
|