|
20.5.2016 / Landsbygdens Folk
Forskare dementerar cancerrisk hos glyfosat
Bara ett par dagar innan EU:s expertkommitté skulle ta ställning till det förlängda tillståndet för glyfosat i EU, publicerade WHO:s expertgrupp Joint Meeting on Pesticide Residues (JMPR) sina slutsatser om sambanden mellan glyfosat och cancer.
Expertgruppen har för ändamålet utvärderat en lång rad studier. Man har gått pragmatiskt tillväga genom att utreda i vilka koncentrationer glyfosat kan utgöra en risk. Forskarna medger att substansen teoretiskt kan medföra risker i höga koncentrationer.
Enligt uttalandet från JMPR är det ändå högst osannolikt att glyfosatrester i livsmedel skulle vara en cancerrisk hos människor. Gruppen framhåller att glyfosat uppvisar en synnerligen låg akut toxicitet om substansen intas i normala doser.
Det förutsätter givetvis att ogräsmedlet används enligt reglerna. EU och nationella myndigheter har infört noggranna bestämmelser som reglerar användningen. Gränsvärdena skyddar konsumenterna, framhåller JMPR.
Expertgruppen hänvisar till att glyfosat har testats grundligt i en lång rad organismer med avseende på eventuella cancerrisker. Ingen studie har hittills påvisat några risker i samband med livsmedel från grödor som har besprutats med glyfosat.
Slutsatsen är kontroversiell mot bakgrunden av den häftiga forskarkonflikt som råder om glyfosatets eventuella cancerrisker. I den så kallade IARC-rapporten hävdar WHO:s cancerforskare att glyfosat sannolikt förorsakar cancer.
JMPR-forskarna påpekar att forskargrupperna arbetar utifrån olika utgångspunkter. JMPR evaluerar cancerrisken utgående från de glyfosatmängder som hamnar i miljön och den genomsnittliga exponering som människor i praktiken kan utsättas för.
Detta överensstämmer långt med slutsatserna som dras av det tyska institutet för riskbedömning (BfR), som ligger till grund för livsmedelsmyndigheten EFSA:s rekommendationer. Enligt BfR kan glyfosat inte kopplas till en förhöjd cancerrisk.
I sin kontroversiella rapport identifierar den franska IARC-gruppen en potentiell cancerrisk för befolkningen utan att beakta exponeringen. IARC fokuserar på de allmänna riskerna med glyfosat, alltså också i höga doser.
Den nya JMPR-rapporten bygger på studier som evaluerar de allmänna riskerna för konsumenterna genom bekämpningsmedel som sprutas på åkrarna. En avgörande faktor är doserna i maten.
JMPR drar slutsatsen att glyfosat uppvisar en låg akut toxicitet. En överväldigande del av de studier som granskades, kunde inte påvisa några genotoxiska effekter.
Forskarna bemödar sig om att dämpa motsättningarna mellan de båda rapporterna.
Cancerforskarna hos IARC identifierar potentiella faror utan att ställa en prognos för befolkningens risk att insjukna i cancer, heter det i JMPR-rapporten.
|
|