|
6.5.2016 / Landsbygdens Folk
Tyskland och Frankrike satsar på socker efter 2017
Öppningen av världsmarknaden blir en chans för högeffektiva producenter i Frankrike och Tyskland. De drar nytta av låga kostnader och kan leverera betor till de stora koncernerna, men också till marknader utanför EU.
Frankrike vill bli marknadsledare
Frankrike siktar på att bli europeisk marknadsledare. Enligt planerna ska sockerproduktionen utvidgas med 20 procent efter marknadsöppningen, sade Alain Jeanroy från de franska betodlarnas organisation CHB enligt Reuters.
Målet är att optimera produktionen genom att höja avkastningen med fyra procent efter 2017 och sänka kostnaderna. Alexandre Luneau från den franska sockerkoncernen Tereos bekräftar att EU kan höja sin sockerexport rejält.
Luneau tror att EU kommer att exportera 3,0 miljoner ton socker årligen efter 2017. I dag är den årliga exporten cirka 1,6 miljoner ton. I gengäld minskar importen från dagens 3,8 miljoner ton till omkring 0,5 miljoner ton.
Den tyska sockerjätten Nordzucker räknar likaså med nya exportmöjligheter för EU. Afrika och Mellanöstern har nämnts som potentiella marknader. Men marknadsutsikterna är mindre goda för betodlare i EU:s randområden.
Produktionen i de nordiska länderna och medelhavsområdet kan få svårigheter att konkurrera efter kvotavvecklingen. Det medgav Martin van Driel från EU:s generaldirektorat för jordbruk i Bryssel.
Analytiker vid seminariet tror att nationella produktionskopplade stöd till betodlare kan fördröja nedläggningen av de minst effektiva sockerbruken i EU. Bland annat Finland, Rumänien, Polen och Italien har produktionskopplade stöd till betodlingen.
Sockerpriset på väg uppåt
Enligt EU-kommissionens uppskattning förstoras den europeiska sockerbetsarealen i år med cirka tio procent. Mest utvidgas arealerna i Polen och Nederländerna, men Tyskland och Frankrike ökar också.
EU:s sockerbetsareal minskade med omkring 14 procent under säsongen 2015-16. En svag skörd bidrog till att sänka produktionen rejält med hela 24 procent, konstaterar kommissionen.
Det långvariga prisfallet på socker på den ännu starkt reglerade EU-marknaden har börjat vända uppåt. Hittills har lagren minskat som en följd av knapp import och sämre skördar. EU:s lager var i slutet av januari 400.000 ton mindre än samma månad 2015.
EU:s sockerkommitté dryftade läget i slutet av april. Enligt kommissionen förbereder man åtgärder som ska motverka att de små lagren utlöser en sockerbrist eller större prishöjningar.
Än så länge är läget inte akut och det är oklart hur konsumtionen utvecklar sig. På mötet förekom också tvivel på beräkningarna om små slutlager. Enligt kommissionen finns ännu tillräckligt med utomkvotssocker för en omklassificering.
Kommissionen utformar för närvarande delegerade akter om reglerna efter 2017. Ett första förslag ska inom kort presenteras i kommittén. Enligt planerna ska ett beslut tas senare under året.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|