Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
29.4.2016 / Landsbygdens Folk
Klimatavgift på kött på förslag i Danmark
Det etiska rådet hänvisar till att boskapsskötsel står för tio procent av alla globala utsläpp som förorsakas av mänsklig aktivitet. Avgifter på kött skulle ändra kostvanorna och bidra till att trappa ner klimatskadlig produktion.
Danmark borde bli föregångare, föreslår rådet i en rapport. Problemet är att enskilda konsumenter inte kan förhindra klimatutsläpp genom att ändra sina matvanor. Sådana försök slutar som en droppe i havet.
Det kan vara frustrerande för etiskt tänkande konsumenter att använda produkter som gynnar klimatet om alla andra struntar i det. En avgift skulle styra fler konsumenter att köpa rätt produkter och rata varor som är skadliga för miljön, resonerar rådet.
Enligt rådet kan intäkterna från köttavgiften användas för att gynna mindre förorenande jordbrukssektorer på bekostnad av boskapsskötseln med dess skadliga utsläpp. Ett alternativ är att subventionera mat med det lägsta klimatavtrycket.
Dagens klimatbelastande livsmedel är för det mesta alldeles för billiga i förhållande till de förorsakade kostnaderna för samhället och miljön. Också detta är en viktig motivering för avgiften, anser rådet.

Fettskatten slog också fel
Jordbrukets branschorganisation Landbrug & Fødevarer säger bestämt nej till förslaget. I ett pressmeddelande framhåller L&F att det etiska rådet angriper problemet från galet håll. Nationella regler är ingen lösning.
Producenterna understryker att Danmark redan nu är föregångare på området i jämförelse med många andra länder. En klimatavgift skulle öka byråkratin och kostnaderna utan garanti för ett positivt resultat.
L&F hänvisar till det danska försöket att införa en fettskatt för några år sedan. Skatten på fetthaltig mat floppade rejält och avskaffades efter en kort tid. Planerna på en motsvarande sockerskatt skrinlades innan skatten ens hann införas.
Enligt L&F kan en ensidig dansk köttavgift inte rädda klimatet. Den frågan måste lösas på det globala planet, där Danmark redan går i spetsen för utvecklingen.
Danmarks etiska råd har i uppgift att ta upp etiska frågor till en samhällelig debatt. Sådana frågor är till exempel utvecklingen inom genteknik, natur, miljö, livsmedel och hälsa. Rådet har 17 medlemmar och består av både experter och lekmän.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab