Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.4.2016 / Landsbygdens Folk
Valberedning inför SLC-ordförandeval sannolik
Ordförandena för ÖSP, ÅPF, SLC Nyland och SLC Åboland kommer senare i vår att sammanträda med fullmäktigeordförande Stefan Thölix för att komma överens kring ett förslag om valberedning till fullmäktige. Det torde ske samma dag som SLC:s styrelse sammanträder, man räknar med månadsskiftet maj-juni i år.
Det råder tydligen delade uppfattningar om när valet av en ny ordförande skulle gå av stapeln. ÖSP har som sagt föreslagit höstfullmäktige nu i år. Enligt viceordförande Tomas Långgård är det förbundets budskap inför förhandlingarna.
SLC Åboland, som gick igenom läget förra veckan, anser att posten som SLC:s ordförande är en heltidstjänst och att det därför är förnuftigt att valet av ny förbundsordförande sker först hösten 2017, meddelar ordförande Mårten Forss.
- Vi anser i alla fall att det är till fördel att fullmäktige skulle tillsätta en valberedning, eftersom också andra poster måste diskuteras, säger Mårten Forss.
ÅPF:s ordförande Tage Eriksson meddelar att hans förbund efter diskussioner för en vecka sedan stöder en valberedning och kommer att föreslå sin representant i en sådan.
SLC Nyland diskuterade ordförandevalet i sitt arbetsutskott förra veckan. Ordförande Thomas Blomqvist uppger att utskottet nu vill ta en diskussion med förbundets representanter i SLC-fullmäktige och med de övriga förbunden.
- Vi har visserligen några preferenser, främst vad gäller tidtabellen, men vi vill höra närmare vad andra tänker, säger han. Det är också viktigt att det är fullmäktige som besluter om tillvägagångssättet.
Något avvikande från vad LF tidigare skrivit så är 29 fullmäktigeledamöter med om att välja ordförande. I fullmäktige har ÖSP 12 ledamöter och SLC Nyland 7, medan SLC Åboland och ÅPF har 3 var. Därutöver har skogsägarna i Österbotten 2 och skogsägarna på sydkusten 2 representanter.
En ordförandekandidat måste ha en majoritet på minst tre femtedelar bakom sig för att bli vald. Det skulle i praktiken betyda 18 ut av 29 röster i fall alla är på plats och röstar.
Också fastän Holger Falck skulle sitta kvar 2017 måste fullmäktige förrätta val i höst, eftersom ordföranden väljs bara ett år åt gången.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab