Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
22.4.2016 / Landsbygdens Folk
Jordbrukets krispaket framskrider
Ministern kunde dock inte gå in på detaljerna, eftersom beredningen i EU av krispaketet ännu är på hälft. Ministern kunde dock berätta att beredningen av en tilläggsbudget pågår och att den torde komma ut i mitten av maj.
Också andra åtgärder för att lindra näringens situation är under arbete.
I diskussionen med ministern tog SLC:s styrelsemedlemmar även upp en del ärenden som berör näringen, men som hör till andra ministeriers förvaltningsområden. Avsikten var att minister Tiilikainen skulle trycka på inom regeringen för ändamålsenliga lösningar.
Exempel på sådana ärenden var ursprungsmärkning av livsmedel, offentlig upphandling, avbytarverksamheten och beskattningsfrågor.
En sänkning av dröjsmålsräntan på LFÖPL-premierna har varit på tal inom jordbrukarkåren som en del av krispaketet. Enligt minister Tiilikainen kan LPA:s styrelse själv fatta beslutet om en sänkning av dröjsmålsräntan, emedan lagstiftningen utgår från en maximal ränta.
I den information som LPA gett ut behandlar social- och hälsovårdsministeriet frågan för tillfället och efter det ska den komma upp i LPA:s styrelse.
Dröjsmålsräntan är i dag 8,5 procent.
- Det här var egentligen det mest konkreta ministern hade att komma med, sade SLC-ordföranden Holger Falck efter träffen.
Under diskussionen kom också årets försenade stödutbetalning och tidtabellen för utbetalningarna nästa år på tal. Man väntar på nya regler från EU om förskottsutbetalningar för 2016. De borde komma senast i juni.
Minister Tiilikainen mötte SLC med en rejäl stab av tjänstemän. Närvarande var kanslichefen Jaana Husu-Kallio samt chefen för ministeriets matavdelning Risto Artjoki, lagstiftningsrådet Anne Haikonen och specialsakkunig Johanna Nykyri samt ministerns specialmedarbetare Jukka-Pekka Kataja och Jyrki Peisa.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab