|
22.4.2016 / Landsbygdens Folk
Tyska ministrar vill strypa mjölkproduktionen
Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt och hans kolleger i delstaterna möttes senaste vecka för att diskutera marknadskrisen inom jordbruket. En majoritet av ministrarna kritiserade den nuvarande mjölkpolitiken som overksam.
I första hand borde frivilliga åtgärder prövas för att få bukt med mängdproblemet. De medverkande mejerierna och producenterna skulle uppmuntras att sänka produktionen med hjälp av statliga kompensationer.
Om systemet inte ger önskad effekt inom de närmaste månaderna, måste förpliktande regler tas i bruk, anser ministrarna. Enligt delstaternas vilja kunde den tyska förbundsregeringen införa en obligatorisk, temporär produktionsbegränsning.
I så fall borde Tyskland trycka på en europeisk lösning. Produktionen skulle tillfälligt begränsas under hot om sanktioner. En fullständig återgång till det gamla kvotsystemet avvisas ändå av ministrarna.
Ministrarna kräver dessutom ett andra EU-krispaket för att stöda mjölkgårdarnas likviditet. Eventuella nya stödpaket måste kopplas till en sänkt mjölkproduktion för att inte få motsatt effekt.
Ministrarnas förslag till en obligatorisk mängdbegränsning avvisas av den tyska producentorganisationen DBV som betecknar åtgärderna som populistiska. Mejerikooperativens organisationer är likaså skeptiska.
Mjölkkritik i parlamentet
Jordbrukspolitikerna i EU-parlamentet kritiserade senaste vecka kommissionens sätt att hantera marknadskrisen. Jordbruksutskottets ordförande Czeslaw Siekierski efterlyser effektivare åtgärder för att motverka prisfallet på mjölk.
Enligt EPP-gruppens jordbrukspolitiska talesman Albert Deß, måste måste man på EU-nivå äntligen medge att de nuvarande åtgärderna inte har haft önskad verkan. Enligt Deß gäller det att handla snabbt innan det går riktigt på tok.
Den franska parlamentarikern Mickel Dantin upprepade sina tidigare krav på mekanismer som på ett verksamt sätt motarbetar en instabil marknad. Enligt Dantin saknar frivilliga begränsningar praktisk betydelse i dagens svåra situation.
Italienaren Paolo De Castro varnade för risken att de pågående försöken att stabilisera upp marknaden slutligen kan leda till en successiv åternationalisering av den europeiska jordbrukspolitiken.
Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com
|
|