Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
22.4.2016 / Landsbygdens Folk
Hogan besöker Kina och Japan
Hogan framhåller att Kina och Japan är enormt viktiga marknader för EU:s export av livsmedel. Handeln har blivit betydligt livligare de senaste åren och tillväxtpotentialen är fortfarande stor.
EU-delegationen ska framför allt lyfta fram den europeiska matens goda kvalitet, säkerhet, traditioner och den omfattande spårbarheten för produkter. Bestämmelserna för sanitära och fytosanitära frågor och handelspolitiska angelägenheter dryftas också.
Hogan deltar i flera evenemang och öppnar bland annat en europeisk restaurangvecka i Peking och Tokyo. Han besöker dessutom livsmedelsaffärer och -marknader och gästar lokala jordbruksproducenter.

Bearbetar ministrar och företagsledare
Den första etappen var Shanghai, varefter Hogan flög till Peking för att träffa Kinas jordbruksminister Han Chanfu och handelsminister Zhang Mao. Målet är att starta förhandlingar för att avveckla de nuvarande hindren för Kinas import av livsmedel från EU.
Den europeiska företagsdelegationen underhandlar samtidigt med representanter för det kinesiska och japanska näringslivet. Resan avslutas detta veckoslut i Japan, där G7-ländernas jordbruksministrar träffas i Niigata under veckoslutet.
Kina var senaste år den näststörsta importören av livsmedel från EU. De viktigaste exportprodukterna är barnmat, griskött, vin och sprit samt mjölkprodukter. EU importerar mestadels frukt och grönsaker från Kina.
Japan var under fjolåret EU:s femte viktigaste exportmarknad för jordbruksprodukter. EU-länderna exporterar framför allt griskött, vin och sprit, ost och sötsaker till Japan. I gengäld exporterar Japan soppor, såser samt grönsaks- och spannmålsprodukter till EU.
Nyligen genomförde Hogan en liknande resa till Colombia och Mexiko. Senare i år ska Hogan med följe åka till Vietnam, som nyligen slutförde förhandlingarna om ett frihandelsavtal med EU.
Avtalet med Vietnam betraktas som en viktig milstolpe för handelsförbindelserna mellan EU och det asiatiska frihandelsområdet Asean. Slutmålet är ett mellanregionalt frihandelsavtal mellan Asean och EU.

Stark EU-drive för marknadsföring
EU-kommissionen har nyligen höjt anslagen för att stöda exporten av jordbruksprodukter ut i världen. Nästa år ska 111 miljoner euro användas för ändamålet. Marknadsföring är en central del av åtgärderna för att stödja jordbrukare, framhåller kommissionen.
Produkterna ska göras kända under en enhetlig slogan, "Enjoy, it’s from Europe". Uppmaningen att njuta av europeisk mat är ledstjärnan för kommissionens nya marknadsföringspolitik i både EU och tredjeländer.
Årets program är inriktat på utvalda tredjeländer med potential för tillväxt, i synnerhet för pressade sektorer som mjölk och griskött. I det stödpaket som avläts senaste höst har 30 miljoner euro öronmärkts för sådana säljfrämjande åtgärder.
Kommissionen satsar 29 miljoner euro för att främja exporten av mjölk och griskött till tredjeländer. Dessutom ska 9 miljoner euro användas för marknadsföring av motsvarande produkter inom EU.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab