De senaste veckornas häftiga regn i Mellaneuropa har till stora delar försämrat skördens kvalitet eller förstört den helt. Värst utsatt är Tyskland, där producentorganisationen DBV uppskattar skadorna till 1,5 miljarder euro. I delar av landet duger spannmålen enbart till foder.
Den senaste veckan kom det soliga vädret äntligen, och tröskorna kunde rulla ut på åkrarna i de sydliga och västliga delarna av landet. En del av skörden kan därför ännu räddas och skördeprognoserna har justerats uppåt. Kvaliteten är emellertid mycket ojämn.
Också i Österrike har regnen förorsakat översvämningar och omfattande skördeskador. Skadorna uppskattas till hundratals miljoner euro. I Tjeckien uppskattar lantbruksministeriet att lantbruket har tillfogats skador till ett belopp av drygt 80 miljoner euro.
I Storbritannien verkar den senaste veckans soliga dagar att rädda veteskörden. De brittiska tröskorna fick stå ett par veckor på grund av regnen, men denna vecka har skörden pågått för fullt. Kvaliteten är god med regionala undantag. Det har också tröskats rekordstora mängder från åkrarna. Man har emellertid haft ovanligt mycket problem med växtsjukdomar på grund av den fuktiga väderleken.
Vädret har ställt till med stora överraskningar på den internationella spannmålsmarknaden. Runt om i världen blir skörden sämre än normalt. Det amerikanska lantbruksministeriet räknar med den sämsta skörden på 30 år. Torkan har också slagit till i Kanada och Australien med stora skördebortfall som följd. I Kina har översvämningar minskat veteskördarna med drygt sex procent.
Fackfolk tvivlar emellertid på att de mellaneuropeiska skördeskadorna kommer att påverka spannmålspriset inom EU. EU-länderna producerar spannmålsöverskott. Högre världsmarknadspriser medför i regel lägre kostnader för den europeiska agrarpolitiken, då behovet av subventioner minskar.
Det tyska andelsförbundet DRV uppskattar att spannmålsskörden i hela EU stiger till 210 miljoner ton, vilket är 14 miljoner ton mer än året innan. EU:s behov av spannmål uppskattas samtidigt till 189 miljoner ton, skriver Landbygdens Folk.