Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.4.2016 / Landsbygdens Folk
Mats Nylund redo att leda SLC

– Jag har anmält mitt intresse för posten till SLC:s medlemsförbund, uppger Mats Nylund till LF. Om medlemmarna så önskar är jag beredd att leda SLC.
Mats Nylund är även riksdagsledamot för SFP och han har meddelat sin stödgrupp att han inte ställer upp i riksdagsvalet våren 2019.
– Tanken är att jag skulle kunna vara vald SLC-ordförande och sitta kvar i riksdagen fram till riksdagsvalet och efter det fungera som arbetande ordförande, säger han.

Driver jordbruk i Pedersöre

Hittills har SLC:s förbundsordförande kommit från SLC Nylands led. Mats Nylund är skriven i Pedersöre där han har sin hemgård och driver ett jordbruk med drygt 100 hektar åker och 90 hektar skog. Han bor också i Kyrkslätt tillsammans med sin familj och är stödande medlem i SLC Nylands lokalavdelning i Kyrkslätt.
– Jag har blivit tillfrågad om mitt intresse för posten och har tackat ja, säger Mats Nylund. Efter Holger Falcks meddelande om att han för avsikt att dra sig tillbaka, så har jag funderat på saken och kommit till att jag vill driva de finlandssvenska böndernas intressen som centralförbundsordförande. Jag har ju jobbat med jord- och skogsbrukets intressebevakning hela mitt vuxna liv, och det hör till mitt stora intresse.

Bakgrund i ÖSP och SLC

Mats Nylund har varit ÖSP:s ordförande och SLC:s förste viceordförande från och med 2005. Han är för närvarande medlem i MTK:s skogsdirektion. Han har ett förflutet som SLC:s mjölkansvarige och har tidigare representerat SLC i MTK:s mjölkutskott.
Riksdagsledamot har Mats Nylund varit sedan valet 2007 och medlem i jord- och skogsbruksutskottet nästan lika länge. Han är också medlem i finansutskottet.
Bland hans övriga förtroendeuppdrag kan nämnas att han är ordförande för Finlands svenska 4H och för Finlands kommunförbunds svenska delegation.
– Jag anser att jag har kännedom om sektorn och SLC:s lanskapsförbund. Med åren har jag bildat ett fungerande kontaktnät i producentrörelsen, bland politiker, tjänstemän och i näringslivet, motiverar Mats Nylund.
För att bli vald till SLC:s förbundsordförande krävs ett stöd på tre femtedelar i SLC:s fullmäktige.

De södra medlemsförbunden behandlar ordförandefrågan nästa vecka

SLC:s södra medlemsförbund tar alla upp ordförandefrågan inom sina styrande organ under nästa vecka.
Ordföranden för SLC Nyland Thomas Blomqvist uppger att förbundet inte ännu har behandlat frågan om en efterträdare till Holger Falck.
– Vi fick nyligen veta att SLC:s nuvarande ordförande Holger Falck slutar som ordförande senast hösten 2017. Vi har därför varken hunnit diskutera tidtabell eller ännu mindre vem vi vill se som ny ordförande, säger han till LF.
Enligt Thomas Blomqvist är Mats Nylund en bra och seriös kandidat.
– Men vi måste också reda ut om det finns andra intresserade. Jag utgår från att fullmäktige tillsätter en valberedning.
Thomas Blomqvist har informerat SLC Nylands arbetsutskott och styrelse om att ett ordförandebyte inom SLC är förestående. Arbetsutskottet fördjupar sig i frågan nästa veckas fredag.
ÅPF-ordföranden Tage Eriksson uppger att förbundets styrelse diskuterar frågan på sitt möte nästa veckas torsdag.
– Som jag ser det finns det flera tänkbara kandidater i nuläget, säger han till LF. Därför anser jag att det är ett bra förslag att tillsätta en valberedning.
Mårten Forss som är ordförande för SLC Åboland säger att ordförandefrågan behandlas nästa vecka.
– Det blir på vårt styrelsemöte som hålls den 20 april.
Enligt Mårten Forss kom Mats Nylunds intresse för ordförandeposten inte som en överraskning.
– Jag räknar i alla fall med att det kommer upp fler goda kandidater, säger han. Därför är det viktigt att vi har en valberedning för att hantera valprocessen på ett smidigt sätt.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen(at)slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab