|
15.4.2016 / Landsbygdens Folk
Gårdarnas likviditetsproblem i fokus hos arbetsgrupp
Gruppen ska bland annat utvärdera relevansen av likviditetslån och statsgarantier för att sköta aktuella finansieringsproblem. Därutöver ska den reda ut möjligheten att bevilja flera amorteringsfria år för tidigare beviljade statslån och räntestödslån, detta för att hitta ett eller flera sätt att lindra tillfälliga ekonomiska svårigheter.
Arbetsgruppen ska även granska gårdarnas behov av investeringar.
När det gäller just fler amorteringsfria år och likviditetslån med därtill anknuten statsgaranti ska gruppen ha ett eller flera förslag att komma med senast sista maj i år.
Vad gäller frågan om möjligheterna att utveckla garantier har gruppen tid till sista september.
Anledningen till att gruppen tillsatts är att jordbrukets ekonomiska verksamhetsförutsättningar har blivit allt svårare att förutse på grund av växande variationer av priserna både på produkter och produktionsinsatser.
Svårare få lån också för livskraftiga projekt
Det är i synnerhet det ryska importförbudet som har lett till ett hårt tryck på producentpriserna, vilket har försvagat gårdarnas lönsamhet och minskat företagarinkomsten kraftigt. På grund av osäkerheten i priserna har det också blivit svårare att få lån, fastän de projekt man sökt lån för nog torde vara livskraftiga och lönsamma på lång sikt.
För att trygga nuvarande nivån på den inhemska matproduktionen borde det vara möjligt att trygga gårdarnas finansiering och möjligheter att fortsätta trots det nuvarande prisläget. I annat fall finns det en risk att många gårdar som har haft för avsikt att fortsätta och utveckla sin produktion måste sluta, heter det i ministeriets motiveringar.
Ministeriet hänvisar vidare till att EU-kommissionen är beredd att godkänna nya program för statsstöd, med vars hjälp medlemsländerna kan skapa förutsättningar för gårdarna att ta sig upp ur temporära svackor i likviditeten. Således accepterar kommissionen garantier och lån som lämpliga verktyg. Ett annat alternativ är att betala ut krishjälp som de minimis stöd.
Förbundsordförande Holger Falck representerar SLC i arbetsgruppen, som ganska långt är ett resultat av påtryckningar från SLC och MTK.
Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen(at)slc.fi
|
|