Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.4.2016 / Landsbygdens Folk
Andelen inhemskt måste öka i den offentliga sektorn
- Det är fullständigt oskäligt. Ett rimligt krav är att EU-länderna kompenserar jordbrukarkåren i stället för att som nu låta oss stå som betalare för en situation vi inte kunnat påverka. Ministerrådsmötet den 14 mars, måndagen efter jordbrukarnas traktordemonstration, gav ett mycket magert resultat.

Handeln spelar ett högt spel
Handeln, i synnerhet hela S-gruppen, fick också kritik för sin billighetskampanj.
- Det går inte att producera världens renaste mat med höga och kostsamma krav på miljöhänsyn och djuretik till dumpningspriser. Handeln spelar ett högt spel och riskerar till och med tillgången på inhemska råvaror.
Nylund lyfte också fram att ett tiotal gårdar bara inom ÖSP inte har fått de stöd de skulle ha rätt till på grund av brister i Landsbygdsverket Mavis stödansökningar. ÖSP har krävt att Mavi självt korrigerar stödansökningarna som uppenbara fel.
- Senaste onsdag fick vi svar att de inte kan göra det. Mavis svar är både oacceptabelt och obegripligt. Man behöver inte vara professor i juridik för att förstå att om en jordbrukare fyller i stödansökan och lämnar in den är hans avsikt att söka de stöd han har rätt till och inget annat. Det borde inte vara tillåtet eller ens möjligt att lämna in en ofullständig ansökan.
Nylund gav ett gratisråd till Mavi:
- Sätt två rutor vid varje stöd - söker eller söker inte - och gör det omöjligt att returnera stödansökan om inte endera rutan är ifylld för samtliga stöd. Så fungerar många andra elektroniska blanketter och det minskar risken för fel avsevärt.

Öka andelen inhemskt
Det är nu också dags att vidta åtgärder för att öka andelen inhemska livsmedel inom den offentliga sektorn. Priset avgör oftast och det innebär att inhemska råvaror ofta inte klarar sig mot importerade alternativ. Råvaror som inte uppfyller samma stränga djurskyddskrav som de inhemska.
- I vissa fall leder det till att våra skolbarn eller åldringar äter mat som skulle var olaglig att producera i Finland!
Det enda som behövs enligt Nylund för att ändra på det här är ett principbeslut av statsrådet om att den offentliga sektorn ska ställa samma krav på den mat de upphandlar som vi ställer på den inhemska livsmedelsindustrin och de finländska bönderna.
- Eftersom volymen är så stor så skulle ett sådant krav, som borde vara en självklarhet, ha en omedelbar effekt på prisbildningen på våra produkter. Det enda som behövs är alltså ett principbeslut och en guide eller handbok som ger klara förhållningsregler för upphandlarna.

Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk(at)slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab